Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEOPHODNO USVAJANJE ZAKONA O ZANATSTVU


Prolazeći Novim Sadom možda ćete steći utisak da na svakom koraku postoji neka pekara, frizeraj ili neka druga slična radnja. Utisak vas verovatno ne vara, s obzirom na to da ih ima mnogo više nego klasičnih firmi. To ipak ne znači da je otvoriti ovakvu radnju i opstati u tom poslu - lako...

Prema podacima Privredne komore južnobačkog okruga, na njihovoj teritoriji je prošle godine bilo više od 23 hiljade preduzetničkih radnji, što je za trećinu više od privrednih društava. U komori kažu i da je protekle godine više radnji otvoreno, nego što je zatvoreno, što ukazuje na njihov potencijal.

"Ako gledamo brojeve, ako gledamo broj radnji koje posluju, koje se gase i koje se osnivaju, svakako možemo doneti zaključak da je njihova održivost više nego moguća", saopštila je Olivera Simović, direktorka Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga.

Iako postoji potencijal i pomoć u vidu subvencija od državnih organa, kako gradskih tako i republičkih, postoje i problemi. Kao jedan od glavnih izdvajaju se nameti, prvenstveno parafiskalni.

"Ogroman je broj parafiskalnih nameta za koje čovek ni ne zna dok ne otvori firmu. I onda tek saznaje i polako ili vrlo brzo dođe do kalkulacije da mu se tih planirano zarađenih 100 dinara topi, i na kraju uopšte ne znate da li možete da živite od te firme", ukazao je Stanko Krstin, iz Unije poslodavaca Vojvodine.

Nepostojanje Zakona o zanatstvu je takođe veliki problem, kažu u Uniji. Dobra vest je, kažu u Regionalnoj privrednoj komori, to da je na nivou republike formiran parlament preduzetnika, čiji je jedan od ciljeva i rad na ovom zakonu, čije usvajanje bi zanatlijama u budućnosti trebalo da olakša poslovanje.

Izvor: Vebsajt RTV, Miroslav Zadrepko, 15.03.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija