Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Međuračun ne postoji u zakonskoj regulativi. Ukoliko potrošač dobije međuračun, nije dužan da plati izvršenu uslugu


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić navodi da je čuo i video da se u ugostiteljskim objektima izdaje takozvani međuračun i istakao da takav račun u našoj zakonskoj regulativi ne postoji.

"Ako vam neko donese međuračun, niste dužni da platite izvršenu uslugu. Samo fiskalni račun podrazumeva da tu uslugu i platite", istakao je Rasim Ljajić.

Ljajić je građanima poručio da ne kupuju robu kod fizičkih lica ili preko interneta ukoliko trgovac na vrlo vidan način nije istakao poslovno ime firme, jer to znači da kupuju "mačku u džaku".

"Osim toga, potrošači obavezno treba da traže fiskalni račun jer to znači da je promet evidentiran, da je roba iz legalnih tokova. To znači da sutra tu robu ili proizvod mogu da reklamiraju i da, ukoliko je neispravan, dobiju drugi", rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Prema njegovim rečima, novi zakon će regulisati taj problem jer će poštanski operatori imati obavezu da identifikuju onoga ko šalje i ko prima robu.

Naglasio je da postoje brojni primeri sive ekonomije i dodao da od sive ekonomije korist kratkoročnu ima samo trgovac, a štetu potrošač i država.

Izvor: Vebsajt RTS, 17.03.2018.
Naslov: Redakcija