Zastava Bosne i Hercegovine

OSNOVNI SUD U KIKINDI: Dosuđena prva odšteta roditelju koji sumnja da mu je dete nestalo iz porodilišta


Prva presuda u Srbiji, koja je dosuđena na ime odštete roditelju koji sumnja da mu je dete nestalo iz porodilišta, doneta je u kikindskom Osnovnom sudu....

Sudija Radojka Radovanović donela je 6. februara presudu da je država dužna da, u skladu sa aktuelnim zakonskim propisima, Bogdanu Janjiću iz Kikinde isplati iznos od milion i 200 hiljada dinara na ime naknade za pretrpljeni duševni bol i patnju, trpljenja neizvesnosti, neodgovaranja nadležnih, skrivanja i zataškavanja informacija o stvarnoj sudbini njegovog sina.

Ta prvostepena presuda nalazi se pred Apelacionim sudom u Novom Sadu, po žalbi Državnog pravobranilaštva. U iščekivanju da li će i kada presuda postati pravosnažna, Kikinđanin Bogdan Janjić se, po ko zna koji put, vraća u 1983. godinu.

Te godine, 3. juna, u porodilištu kikindske Bolnice rođen je njegov sin Dejan. Porođaj je prošao bez ikakvih problema, a beba i majka su bili dobro.

Dva dana nakon toga, porodici je u saopšteno da je beba hitno prebačena za Beograd. Bez i jedne informacije nadležnih u kikindskoj Bolnici u koju zdravstvenu instituciju.

Porodica Janjić luta po Beogradu od bolnice do bolnice, da bi u Zavodu za neonatologiju dobili usmenu informaciju da je beba preminula.

Nažalost, Bogdan Janjić i njegova porodica nisu mnogo saznali. Telo preminule bebe nisu preuzeli, jer im to nije ni omogućeno. Izveštaj iz Zavoda, kao i iz porodilišta kikindske Bolnice, takođe je sporan.

Svih ovih godina teške borbe, Bogdan Janjić uveren je da je njegov sin Dejan živ i pokušava da sazna šta se zapravo desilo.

Iako je prečesto nailazio na zidove tišine, zataškavanja u pokušajima da dođe do istine, uveren je da su ključne poslednje dve godine, koliko traje postupak pred kikindskim Osnovnim sudom.

Pozivajući se i na odluku iz Strazbura, Bogdan Janjić veruje da je konačno došao period kada će nadležne institucije, pravosuđe u Srbiji, omogućiti njemu, ali i mnogim drugim roditeljima nestalih beba da dođu do istine.

Presuda sudije Radovanovića istovetna je presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine u korist Zorice Jovanović protiv Srbije, a Srbiji je tom prilikom naloženo da reši pitanje nestalih beba, kao i da Jovanovićevoj isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove, pošto za 30 godina nije dobila odgovor šta se desilo sa njenom bebom koja je rođena zdrava u Ćupriji oktobra 1983. godine, da bi posle tri dana navodno umrla.

Ministarka pravde Nela Kuburović potvrdila je da je Vlada 8. marta usvojila Predlog zakona o nestalim bebama i podsetila na to da se on već nalazio u skupštinskoj proceduri, ali da je po formiranju nove vlade iz nje povučen.

"Ovog puta su u Predlog implementirane odredbe koje su bile deo dogovora s pojedinim udruženjima roditelja i JUKOM-om. One su u tom momentu bile predložene kao amandmani, a sada smo skratili proceduru i odmah ih implementirali u predlog zakona", rekla je Kuburović.

Nezadovoljno, Udruženje roditelja "Za istinu i pravdu o bebama", obratilo se Kancelariji Saveta Evrope u Beogradu, tražeći da se njihove primedbe proslede Komitetu ministara.

"Nije tačno da su se vlasti u Srbiji konsultovale sa Udruženjem roditelja u vezi sa predlogom zakona u januaru. Prema njemu, nemoguće je implementirati presudu Evropskog suda, jer nisu predviđeni ni mehanizam, ni nadzorno telo koje bi kontrolisalo istražne radnje. Vlasti guraju zakon da bi u sudovima sve zataškali", piše Udruženje Savetu Evrope.

Njihova inicijativa upućena vlastima, koja je prihvaćena, podrazumeva formiranje mešovite komisije (kao mehanizma i nadzornog tela, predviđenih presudom iz Strazbura), koju bi činili predstavnici udruženja roditelja i države. Ona bi istraživala svaki pojedinačni slučaj nestalih beba.

Izvor: Vebsajt RTV, Tatjana Popović, 17.03.2018.
Naslov: Redakcija