Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POGLAVLJE 17: Otvaranje ovog poglavlja očekuje se u drugoj polovini godine


Srbija je prva država koja pre stupanja u članstvo Evropske unije ima Program ekonomskih reformi (ERP), istaknuto je na sednici Odbora za evropske integracije na kojoj je predstavljena Pregovaračka pozicija za Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija.

Program ekonomskih reformi smanjuje vreme potrebno da nakon stupanja u članstvo država postane deo Monetarne unije. Zato je ERP dobar mehanizam da se država kandidat pripremi za članstvo u Evropskoj uniji.

Nacionalni konvent o EU ima značajnu ulogu u ovom procesu, jer je učestvovao u praćenju sprovođenju ERP-a 2017-2019 i dao je preporuke za izradu novog ERP-a 2018-2020. Na sednici je pohvaljena saradnja sa Konventom i izraženo je uverenje da će na isti način biti nastavljena u budućnosti.

Sednica Odbora za evropske integracije održana je u Narodnoj skupštini uz prisustvo narodnih poslanika, predstavnika civilnog društva i međunarodnih organizacija. Podsećamo da je procedurama Odbora za evropske integracije Nacionalnom konventu omogućen uvid u sažetak pregovaračke pozicije. Nakon što se civilno društvo izjasni o njenom sadržaju, ovaj odbor zajedno sa resornim odborima Narodne skupštine odobrava pregovaračku poziciju Vlade.

Članovi radne grupe Konventa za Poglavlje 17, kojom koordinira Institut ekonomskih nauka, dali su pozitivne komentare na sadržaj pregovarače pozicije. Otvaranje ovog poglavlja očekuje se u drugoj polovini godine.

Sastanku su, pored predsednika Odbora za evropske integracije i narodnih poslanika, prisustvovali i predstavnici Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija, kao i šefica Pregovaračkog tima Tanja Miščević. Stavove Nacionalnog konventa prezentovao je prof. dr Marko Malović iz Instituta ekonomskih nauka.

Izvor: Vebsajt Evropski pokret u Srbiji, 14.03.2018.
Naslov: Redakcija