Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA SPREMNA ZA OTVARANJE PET PREGOVARAČKIH POGLAVLJA


Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je da je Beograd spreman da u junu otvori pet poglavlja u pregovorima u članstvu u EU, ali da će konačna odluka zavisiti od izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije koji će biti objavljen 17. aprila.

Miščević je podsetila da je na poslednjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojena pregovaračka pozicija za poglavlje 17, da je prethodne nedelje u Brisel poslata pregovaračka pozicija za poglavlje 18, a da su još ranije poslate pozicije za poglavlja 9, 13 i 33.

Ona je rekla da je tehnički moguće da tih, svih pet poglavlja bude otvoreno na međuvladinoj konferenciji u junu, da je reč o poglavljima koja su malo politički osetljiva, ali i da će konačna odluka zavisiti od napretka Srbija u poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, i poglavlju 35 koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine.

Procena tog napretka biće, kako objašnjava, izneta 17. aprila u godišnjem izveštaju Evropske komisije.

Istina je, kako je rekla, da postoje kašnjenja u poglavljima 23 i 24, ali Srbija samo obaveštava Evropsku komisiju o tome, i pokušava da se ubrza.

"Nekada su objektivni razlozi, nekada činjenica da ulazimo u procese koji su nam apsolutna novina. Tako i promene Ustava, mi nemamo iskustva sa ustavnom debatom, i sasvim je logično da u ovoj ranoj fazi učenja ima i različitih stavova i razmišljanja", ocenila je ona.

Najavila je i reviziju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, u koje će biti uneta i prelazna merila koja je propisala Evropska komisija.

Miščević je rekla da bi Srbija do kraja godine trebalo da ima pripremljene pregovaračke pozicije za sva poglavlja za koja ne postoje merila za otvaranje, a to je dve trećine od ukupno 35 poglavlja.

Istovremeno se, kako kaže, radi i na ispunjavanju merila za otvaranje ostalih poglavlja koja se odnose na slobodu kretanja robe, slobodu pružanja usluga, poljoprivredu, ruralni razvoj i bezbednost hrane...

Miščević ističe i da zadatak Srbije nije samo da ima usvojen zakon, već da ima i dokaze na primerima da se ti zakoni sprovode.

Na pitanje do kada će Srbija moći da ima ugovore o slobodnoj trgovini sa temeljima koje nisu članice EU, poput Rusije, Turske ili Kazahstana, Miščević je rekla da je to do dana stupanja u članstvo EU, što bi prema poslednjim najavama, najranije moglo da bude 2025. godine

Istakla je da u ovom momentu primat u Srbiji ima slobodna trgovina sa zemljama EU i CEFTA, i iznosi preko 84 odsto. Pritom će članstvo EU otvoriti Srbiji mogućnost za plasman robe na neka nova tržišta, koja su joj danas nedostupna.

Izvor: Vebsajt RTV, 16.03.2018.
Naslov: Redakcija