Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAHTEVI PRIVREDNIKA: Smanjenje poreza i doprinosa, poreza na dobit i oslobađanje u reinvestiranju


Vlada i državne institucije u velikoj meri su uvažile inicijative i zakonske predloge privrede u prvoj godini funkcionisanja jedinstvenog komorskog sistema – zaključak je sa sednica parlamenta privrede komore u Subotici. Na ovaj način, kako je ocenjeno, unapređuje se privredni ambijent i olakšava poslovanje.

Smanjenje poreza i doprinosa, poreza na dobit i oslobađanje u reinvestiranju – zahtevi su subotičkih privrednika upućenih sa sednice njihovog parlamenta u okviru komorskog sistema.

Dosadašnje inicijative privrednika naišle su na dobar prijem kod donosilaca odluka.

"Privredna komora Srbije uspela je da izmeni preko četrdeset zakonskih propisa i da budu usvojene određene primedbe koje su imali privrednici sa terena", ističe predsednik parlamenta privrede PKS – RPK Subotica Mitar Nikolić.

Pored izmene postojećih i usvajanja novih zakona, poput onog o dualnom obrazovanju, privrednici mogu da upućuju i inicijative, gde je samo u prvoj godini novog jedinstvenog komorskog sistema od njih stotinu dve pozitivno rešeno četrdeset i sedam.

"Na privredi, odnosno na privrednicima je da budu što aktivniji i da iskoriste ovaj mehanizam da pokreću inicijative kako bi se unapredio privredni ambijent i kako bi se olakšalo poslovanje", smatra savetnica predsednika PKS Nermina Ljubović.

Stoga subotički privrednici upućuju nove inicijative, poput one da se i po ulasku zemlje u Evropsku uniju zadrže Slobodne zone za koje smatraju da su ispunile očekivanja.

"Ima slobodnih zona koje funkcionišu sada u Evropskoj uniji i naše je da to izguramo da je ne bi ugasili jer nemamo razloga da to radimo", naglašava VD direktora PKS – RPK Subotica Slobodan Vojinović.

Izvor: Vebsajt RTV, Boris Šuman, 16.03.2018.
Naslov: Redakcija