Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VRHOVNI KASACIONI SUD: Uporedni podaci o primljenim predmetima ukazuju na znatno povećanje priliva predmeta u 2015. i 2016. godini, kao i na znatno smanjenje broja nerešenih predmeta u svim sudovima. Odnos primljenih, rešenih i nerešenih predmeta po vrsti suda na kraju 2016. godine ukazuje na problem opterećenosti Vrhovnog kasacionog suda, Upravnog suda, viših sudova i prekršajnih sudova, budući da zbog povećanog priliva broj nerešenih predmeta raste


Godišnji izveštaj o radu sudova opšte i posebne nadležnosti u 2016. godini svedoči o izuzetnim rezultatima, rekao je predsednik Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragomir Milojević, što je ilustrovano podacima prezentovanim na sastanku sa predsednicima svih sudova u Srbiji.

Predstavljajući Izveštaj predsednik VKS-a je naveo da su sudovi rešili 2.953.921 predmet iz sudeće i izvršne materije, te još 1.829.054 predmeta overe potpisa, rukopisa i prepisa i drugih predmeta u kojima je postupano po zahtevima građana, a koji se ne iskazuju u zvaničnim statistikama.

Milojević je rekao da uporedni podaci o primljenim predmetima ukazuju na znatno povećanje priliva predmeta u 2015. i 2016. godini, kao i na znatno smanjenje broja nerešenih predmeta u svim sudovima.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda je dodao i da odnos primljenih, rešenih i nerešenih predmeta po vrsti suda na kraju 2016. godine ukazuje na problem opterećenosti Vrhovnog kasacionog suda, Upravnog suda, viših sudova i prekršajnih sudova, budući da zbog povećanog priliva broj nerešenih predmeta raste.

Izveštaje o radu su predstavili i predsednici Upravnog, Privrednog apelacionog, Prekršajnog apelacionog i apelacionih sudova.

Pored rezultata rada, na sastanku se razgovaralo i o sprovođenju Izmenjenog jedinstvenog programa za rešavanje starih predmeta i o unapređenju sudskog sistema i sistema izvršenja.

Uvodnim rečima su se na sastanku obratili i direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhajen i pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.

Predstavljanju Izveštaja o radu sudova u Palati Srbija prisustvovali su i članovi Visokog saveta sudstva, predstavnici Ministarstva pravde, predstavnici međunarodnih organizacija, strukovnih udruženja i civilnog sektora.

Sastanak sa predsednicima sudova i prezentacija Izveštaja o radu, održani su uz podršku Multidonatorskog povereničkog fonda (MDTF).

Ovde možete preuzeti:

Publikacija Godišnji izveštaj o radu sudova u Republici Srbiji za 2016. godinu

Izvor: Vebsajt Blic, 17.03.2017.
Naslov: Redakcija