Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POVERENIK: Posao javnog tužioca je da primenjuje zakon, odnosno da pokreće krivične postupke onda kada nalazi da za to ima osnova


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je u pismu upućenom tužiteljki Zagorki Dolovac ukazao da dopis Višeg javnog tužioca u Beogradu koji je Poverenik primio 16. marta 2017. godine sadrži insinuacije lišene bilo kakvog činjeničnog ili pravnog osnova o tome da je Poverenik navodno počinio nekakvo, nejasno koje krivično delo i da se objektivno ne može razumeti drugačije nego kao pretnja, odnosno nedopustiv pokušaj da se utiče na nezavisnu instituciju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik je u pismu naglasio da sasvim izvesno nije posao javnog tužioca da bilo kome stavlja u izgled nekakav krivični progon, odnosno da preti, već je njegov posao da primenjuje zakon, odnosno da pokreće krivične postupke onda kada nalazi da za to ima osnova.

S tim u vezi Poverenik, Rodoljub Šabić, je zatražio od republičke javne tužiteljke da obezbedi da Viši javni tužilac u Beogradu ili, ako je u stanju, artikuliše odgovarajući optužni akt za "neko krivično delo" i podigne ga protiv njega pred nadležnim sudom, ili da se ubuduće uzdrži od krajnje nekorektnih insinuacija i pretnji koji su potpuno neprimereni normalnim odnosima između državnih organa i kojima se urušava, pre svega, ugled samog Javnog tužilaštva.

Izvor: Vebsajt Poverenika, 17.03.2017.
Naslov: Redakcija