Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU: NALED I EKONOMSKI KOKUS PREDLAżU SKRAćENJE ROKOVA ZA PRIMENU NEKIH ODREDBI I POOšTRAVANJE KAZNENE POLITIKE


Na jedanaestom sastanku Ekonomskog kokusa razmatrani su predlozi amandmana koje će Ekonomski kokus na inicijativu NALED-a uložiti na Predlog zakonu o inspekcijskom nadzoru.

Najavljeno su da će biti uloženo 14 amandmana, od kojih su najbitnij oni koji se odnose na što hitniju implementaciju zakona, kao i na smanjenje rokova za primenu pojedinačnih zakonskih odredbi. Među amandmanima će se naći i predlog koji predlaže pooštrenje kaznene politike u cilju povećanja odgovornosti inspektora koji će kontrolisati privredne subjekte. Posebno je ukazano na predloge koji treba da doprinesu što hitnijoj kontroli neregistrovanih subjekata, a u cilju suzbijanja sive ekonomije.

Nakon analize amandmana koje je NALED predložio za izmene i dopune članova 4,38, 41, 67, 68, 69. i 70., predstavnici Ministarstva su potvrdili da su saglasni sa predloženim amandmanima i da će predloženim izmenama i dopunama Zakon dodatno biti unapređen.

 Očekuje se da usaglašeni amandmani budu na dnevnom redu za glasanje u prvoj nedelji aprila, kada je predviđeno i usvajanje Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Izvor: Vebsajt Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, 19.03.2015.