Zastava Bosne i Hercegovine

IMENOVATI SUDSKE TUMAČE ZA BOSANSKI JEZIK


Bošnjačko nacionalno veće zatražilo je od Ministarstva pravde da raspiše konkurs za sudske tumače za bosanski jezik, kako bi se odblokirao veliki broj sudskih predmeta u Sandžaku.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u pismo ministru u tehničkoj vladi Nikoli Selakoviću je taj zahtev obrazložio time što građani Sandžaka traže da koriste pravo na upotrebu maternjeg jezika u sudskom i upravnom postupku.

"Potrebno je da Ministarstvo pravde preduzme mere iz svoje nadležnosti kako bi građanima bošnjačke nacionalnosti omogućilo da u postupcima pred pravosudnim organima i u upravnom postupku pred nadležnim organima upotrebljavaju svoj jezik i pismo, u skladu sa zakonom", naveo je Džudžević.

On je naveo da je BNV u više navrata iniciralo i tražilo kod predsednika Viših sudova u Prijepolju i Novom Pazaru "da iskažu potrebu Ministarstvu pravde, jer su im zbog blokade sudskih postupaka, potrebni sudski tumači za bosanski jezik".

Džudžević je naveo da BNV, "u skladu sa zakonom, izdalo licence za obavljanje poslova prevodilaca za bosanski jezik" i da su oni prevodili udžbenike za izvođenje nastave na bosanskom jeziku.

On je istakao u pismu i da BNV zato smatra da su se stekli i kadrovski uslovi za imenovanje sudskih tumača za bosanski jezika.

Izvor: Tanjug