Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO PRAVILNIK O SUBVENCIJAMA ZA KUPOVINU ELEKTRIČNIH I HIBRIDNIH AUTOMOBILA


Narednih dana očekuje se donošenje Pravilnika kojim će biti predviđene subvencije za kupovinu električnih i hibridnih automobila, kao jedna od mera za smanjenje zagađenja životne sredine u Srbiji, najavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

"Već za koji dan donećemo Pravilnik, a na osnovu odluke Vlade da se obezbede subvencije za kupovinu električnih i hibridnih automobila", rekao je Trivan i dodao da se takođe ovih dana očekuje usvajanje Uredbe kojom će biti predviđena podsticajna sredstva za reciklažu polovnih automobila koja se više ne koriste.

Sve to će, kaže, doprineti tome da se unapredi stanje u oblasti životne sredine.

Trivan je rekao i da u Srbiji reciklaža automobila nije na željenom nivou i ukazao na nelogičnost da su automobili koji se uvoze a novi su u obavezi da plate ekološke takse i naknade, dok se za polovna vozila ona ne plaća.

"Već smo u razgovorima o tome i pokrenućemo inicijativu da se to izmeni i da oni takođe plaćaju ekološku naknadu koju plaćaju uvoznici novih", rekao je Trivan.

Trivan je pozvao lokalne samouprave i preduzeća da prilikom nabavki vozila vode računa o tome da ona budu "eco friendly".

U Srbiji postoji više od dva miliona vozila, a da većina ima euro 3 ili 4 motor. Prema podacima Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, prosečna starost vozila u Srbiji je 17 godina.

Izvor: Vebsajt RTV, 06.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija