Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O BLIŽIM USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I ELEMENTIMA ZA PAUŠALNO OPOREZIVANJE OBVEZNIKA POREZA NA PRIHODE OD SAMOSTALNE DELATNOSTI: Poreska uprava radi na uspostavljanju notifikacije, odnosno dostavljanja obaveštenja putem SMS-a ili mejlom, svim obveznicima da je Poreska uprava dostavila neki akt u poresko sanduče


Preduzetnicima-paušalcima 18. februara je istekao rok za plaćanje poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za januar. Prvi put rešenja o utvrđenim poreskim obavezama dostavljena su im u poresko sanduče na portalu Poreske uprave. Zbog toga imaju obavezu da poseduju sopstveni elektronski sertifikat kako bi mogli da pristupe svom poreskom sandučetu. Načelnik Sektora za kontrolu Poreske uprave Dragan Agatunović kaže da je do sada 60 odsto paušalaca preuzelo rešenja.

Iako sada mogu samo da kliknu na svoj folder na portalu e-Porezi i preuzmu rešenje o paušalnom porezu, koji takođe iz fotelje mogu i da plate, mnogi paušalci ovih dana svraćali su u filijale Poreske uprave da se informišu kako to funkcioniše.

Dragan Agatunović kaže da je u ovom trenutku oko 60 posto paušalaca je preuzelo rešenja sa portala Poreske uprave.

"Za preuzimanje tih rešenja je neophodan kvalifikovani sertifikat koji se može nabaviti u jednom od pet sertifikacionih tela", naveo je Agatunović.

Apelovao je na sve paušalce da je neophodno nabaviti sertifikat ili ovlastiti bilo koje drugo lice da preuzme sertifikat, jer, kako je napomenuo, Poreska uprava više ne donosi rešenja u papirnoj formi.

Dodaje da Poreska uprava ne raspolaže podacima o tome koliko je paušalaca preuzelo sertifikat.

"Mi samo možemo da omogućimo lako preuzimanje u elektronskom obliku, jednostavno i transparentno. U ovom trenutku na sajtu Poreske uprave postoje podaci o preuzimanju tih rešenja, video-uputstvo, i sve neophodne informacije o svim izmenama i novinama koje su se desile od 1. januara ove godine", istakao je Agatunović.

Ukoliko neko nije imao dodira sa takvim načinom komunikacije, Agatunović savetuje da je najrealnije da omoguće drugim licima da preuzmu rešenja umesto njih, da angažuje možda i knjigovođu da ih posavetuje.

"U okviru Poreske uprave postoji jedinstveno mesto 'Vaš poreznik' gde mogu dobiti sve informacije o novima, a na sajtu Poreske uprave postoji i broj kontakt centra gde se može dobiti odgovor putem telefona ili mejlom", ukazao je Agatunović.

Navodi da Poreska uprava intenzivno radi na uspostavljanju notifikacije, odnosno dostavljanja obaveštenja putem SMS-a ili mejlom, svim obveznicima da je Poreska uprava dostavila neki akt u poresko sanduče.

"I na taj način će obveznik biti obavešten. To očekujemo u narednim nedeljama da omogućimo za sve paušalce", zaključio je Agatunović.

Izvor: Vebsajt RTS, 18.02.2020.
Naslov: Redakcija