Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O KVALITETU JAJA: Za izvoznike Pravilnik važi od 14. februara, a za ostale proizvođače od 1. jula 2019. godine


Uvođenje novog Pravilnika za proizvodnju i klasifikaciju jaja proizvođačima će doneti nova tržišta i mogućnost da plasiraju robu van Srbije, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ističe da će uvođenjem novih pravila biti poboljšana i proizvodnja jaja.

"Postoje standardi u EU, a mi smo imali prevaziđenu standardizaciju kvaliteta po normama propisanim pre više od 30 godina", rekao je Nedimović.

Sada će, objasnio je Nedimović, svako jaje imati svoju oznaku kako bi se znalo poreklo i kvaliteta jajeta.

Kako je rekao, zbog dosadašnjeg modela klasifikacije Srbija nije mogla da izvozi jaja na sva tržišta koja, kaže ministar, ne prepoznaju oznake za "A" ili "B" klasu.

"U Japanu su, recimo, veoma zainteresovani da uvoze jaja iz Srbije, čak i da otvore pogon za proizvodnju u Srbiji", rekao je Nedimović.

Po novom Pravilniku o kvalitetu jaja ("Sl. glasnik RS", br. 7/2019) svaki komad će biti numerisan, a u prodavnicama će se naći samo sveža jaja "A" klase, dok je "B" klasa namenjena prehrambenoj industriji.

Za izvoznike Pravilnik važi od 14. februara, a za ostale proizvođače od 1. jula 2019. godine.

Izvor: Vebsajt Politika, 13.02.2019.
Naslov: Redakcija