Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DRŽAVLJANSTVU REPUBLIKE SRBIJE: Da bi stranac dobio državljanstvo potrebno je da bude punoletan i poslovno sposoban. Osim toga, pre podnošenja zahteva mora da ima najmanje tri godine prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, otpust iz stranog državljanstva, kao i potpisanu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom. Na pasoš se čeka između 30 i 60 dana


U poslednjih pet godina je blizu 2.200 ljudi tražilo pasoš Republike Srbije, što je gotovo za trećinu više u odnosu na period do 2013. godine.

Uprkos tome što u Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da ne vode evidenciju o broju podnetih zahteva za sticanje državljanstva po nacionalnosti, srpsku putnu ispravu, pored građana iz bivših republika SFRJ naviše traže stranci iz Azije, zapadne Evrope, itd.

Stranci uzimaju srpsko državljanstvo uglavnom zbog brakova sa građanima Srbije, ali nisu retki oni koji to rade zbog školovanja ili posla.

- Zakonom o državljanstvu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 135/2004 i 90/2007) predviđeno je da se državljanstvo naše zemlje stiče poreklom, rođenjem, prijemom i po međunarodnim ugovorima - rekli su u MUP-u.

Da bi jedan stranac dobio srpsko državljanstvo, potrebno je da bude punoletan i poslovno sposoban. Osim toga, pre podnošenja zahteva mora da ima najmanje tri godine prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, otpust iz stranog državljanstva, kao i potpisanu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom. Na pasoš se čeka između 30 i 60 dana.

- O zahtevu za izdavanje putne isprave nadležni organ je dužan da se izjasni u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva, odnosno 60 dana ako je zahtev podnet preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije - kažu u MUP.

Pasoš se izdaje u periodu od dva do tri dana kada je u pitanju Beograd i do sedam u unutrašnjosti. Ipak, mnogi poznati stranci su dobili srpsko državljanstvo po skraćenom postupku, jer imaju određen ekonomski, kulturni, sportski ili naučni značaj za Republiku Srbiju. U takvim slučajevima, umesto MUP, odlučuje Vlada Republike Srbije.

U poređenju sa propisima za prijem u državljanstvo drugih zemalja, srpski spadaju u liberalnije. Na rang listi pasoša, urađenoj prema broju zemalja u koje vlasnik može da ide bez vize, Srbija je zauzela 41. mesto u svetu, jer isprava omogućava slobodan odlazak u 119 zemalja.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 17.02.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija