Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Obaveza investitora je identična kao i obaveza svih drugih vlasnika stanova. On mora da snosi troškove održavanja zgrade, odnosno higijene i servisiranja lifta, ali i da učestvuje u ostalim investicionim aktivnostima. Ukoliko investitor ne poštuje odluke i ne želi da učestvuje u troškovima, stambena zajednica ima prava i obavezu da prijavi komunalnoj inspekciji neizvršavanje zakonskih obaveza


I investitori vlasnici stanova u zgradi, iako sve stanove još nisu prodali i u njima niko ne živi, imaju obaveze kao i svi ostali stanari vlasnici stanova da učestvuju u troškovima održavanja liftova i higijene zgrade. U slučaju da se ogluše, komšije imaju puno pravo da ih prijave komunalnoj inspekciji.

- Kupili smo stan u novoj zgradi koja ima osamnaest stanova. Pet stanova, međutim investitor nije prodao. Ono što je nas ostale stanare veoma neprijatno iznenadilo je da on je izričit da neće da učestvuje u troškovima održavanja lifta, niti čišćenja zgrade. Srećom mi ostali stanari smo složni. Ali nije uredu da mi ostali plaćamo i njegove troškove. Izabrali smo upravnika komšiju i nadamo se da će on uspeti da reši tu za nas neprijatnu situaciju. Jer faktički mi plaćamo i ono što bi on kao vlasnik stanova trebalo da snosi - navodi D.I. iz Beograda.

Ova zgrada na Dorćolu nije usamljen slučaj. Isto se ponašaju investitori, koji prodaju stanove, a vode se kao vlasnici stanova i na Miljakovcu, Zemunu, Voždovcu… Situacija iz prestonice preslikana po celoj Srbiji.

Obaveza investitora je identična kao i obaveza svih drugih vlasnika stanova. Po slovu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon) on je vlasnik stana i mora da snosi troškove održavanja zgrade, odnosno higijene i servisiranja lifta, ali i da učestvuje u ostalim investicionim aktivnostima, a sve na osnovu donetih odluka stambene zajednice, koju čine stanari vlasnici stanova cele zgrade.

- Obaveze su obaveze. Svaki vlasnik stana zgrade bez obzira da li je reč o građaninu koji je vlasnik ili je investitor, mora da snosi troškove i njima se pojedinačno uspostavlja račun. U onom trenutku, kada investitor proda stan, sve obaveze prelaze na kupca stana odnosno novog vlasnika - kaže Miloš Matejić, profesionalni upravnik zgrade.

Na pitanje šta bi on posavetovao vlasnike stanova koji se nađu u ovakvoj situaciji da se investitor ogluši o svoje obaveze, ovaj profesionalni upravnik odgovora:

- Zakon je striktan svi vlasnici posebnih delova (stanova) su članovi skupštine koji imaju ista prava i obaveze kao i svi drugi vlasnici. Ukoliko se vlasnik stana koji je investitor ne poštuje odluke i ne želi da učestvuje u troškovima, stambena zajednica ima prava i obavezu da prijavi komunalnoj inspekciji neizvršavanje zakonskih obaveza, a koje su propisane a donete na sednicama skupštine stanara - ističe Matejić.

Vrlo je važno da bi komunalna inspekcija odreagovala, da zgrada ima svu neophodnu dokumentaciju koja se odnosi na donošenje odluka. Konkretno, objašnjava Matejić, vlasnici stanova su doneli odluku da uplaćuju novac na račun stambene zajednice za tekuće i investiciono održavanje od recimo hiljadu dinara mesečno po stanu, a investitor vlasnik stana ili stanova to ne učini u nekom periodu, upravnik je dužan da to prijavi komunalnoj inspekciji.

Drugi specifični slučaj je kada je investitor prodao u zgradi jedan stan. Do tada investitor kao isključivi vlasnik svih stanova imao je obavezu da sam upravlja i održava tu zgradu. Pojavom još jednog vlasnika, stižu nove obaveze...

- Onog trenutka kada investitor proda jedan stan u novoj zgradi stambena zajednica ima status pravnog lica, jer ima najmanje dva lica koja su postala vlasnici dva posebna dela. Znači ukoliko zgrada ima deset stanova i prodat je jedan stan ta stambena zgrada je dužna da se registruje kao stambena zajednica. To može da uradi preko svojih organa organizovanjem sednice skupštine na kojoj će se izabrati upravnika što može biti taj novi vlasnik stana ili investitor to jest odgovorno lice u toj firmi. U toj situaciji investitor sam može doneti odluku o izboru upravnika ili profesionalnog upravnika jer kao vlasnik devet stanova ima i devet glasova prilikom donošenja odluka što čini većinu- objašnjava Miloš Matejić.

Izvor: Vebsajt Blic, Danijela Nišavić, 19.02.2018.
Naslov: Redakcija