Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD JESENI 2018. GODINE JEDNOSTAVNIJI POSTUPAK PRENOSA VLASNIŠTVA NAD VOZILOM


Ove jeseni trebalo bi da bude promenjen sadašnji postupak prenosa vlasništva nad vozilom koji sada, zbog komplikovane procedure plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava, traje i po nedelju dana. Ubuduće bi sve trebalo da bude gotovo za pet minuta i košta upola manje, a ukoliko novi sistem bude radio onako kako se očekuje, na sličan način bi se moglo rešiti i nešto što se tiče svih vozača i što se već dugo najavljuje, a što do sada nije rešeno.

Kupci polovnih automobila već godinama u Srbiji gube vreme i nerve zbog nepotrebne i opterećujuće birokratije, a sve zbog toga što se i u 2018. godini još uvek izmiruje porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od dva i po posto od vrednosti vozila.

Podsećamo, kupoprodajni ugovor se najpre mora overiti kod notara, gde se inače ne može doći bez prethodnog zakazivanja i čekanja, a samo jedna overa košta 1.600 dinara.

Zatim treba otići u poresku upravu na opštini prodavca i podneti zahtev za obračun iznosa poreza.

Onda se, zavisno od opštine, čeka još jedno pet do sedam dana na rešenje o porezu, a sve to u eri bežičnog interneta i savremenih tehnologija. Kada se pošalje rešenje, i izmire sve obaveze, i dalje nije kraj.

Novi vlasnik mora da sačeka još koji dan dok uplata ne bude proknjižena da bi najzad mogao da dobije pečat da je porez plaćen, a onda, na kraju treba da ode u MUP i prebaci vozilo na svoje ime.

Godišnje se izvrši 200.000 prenosa vlasništva vozila u Srbiji.

Sve ovo može da bude mnogo brže i kraće i da se završi na jednom šalteru, a samim tim da mnogo manje košta. Trenutno samo overa notara pečatom košta 1.600 dinara.

To bi mogao da radi ovlašćeni policijski službenik, i nakon toga samo da unese broj šasije iz saobraćajne dozvole u sistem.

Time bi softver momentalno proračunao vrednost vozila i procenat od dva i po posto koji treba uplatiti na račun Poreske uprave, i nakon toga bi odmah tu, na šalteru mogao da overi kupoprodajni ugovor i preregistruje vozilo na svoje ime.

Pregovori oko uspostavljanja ovakvog sistema su u toku. Tada će kupac vozila platiti 100 ili 200 dinara za overu, što je osam puta manje nego sada.

Da bi sve ovo bilo moguće, potrebno je napraviti sistem za obračun poreza na osnovu vrednosti vozila, ali brži i jednostavniji od postojećeg. Tako nešto nije nerealno, i moglo bi da se napravi već ove godine.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 18.02.2018.
Naslov: Redakcija