Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O IZMENI I DOPUNI UREDBE O UVOZU MOTORNIH VOZILA: Svaki automobil stariji od 30 godina automatski se smatra oldtajmerom i može da se uveze bez obzira na to što ne ispunjava "evro 3 standard". Novina je i što takva vozila moraju biti u ispravnom stanju


Nedavno je doneta Uredba o izmeni i dopuni Uredbe o uvozu motornih vozila ("Sl. glasnik RS", br. 5/2018), a najvažnija novina je to da se svaki automobil stariji od 30 godina sada automatski smatra oldtajmerom i može da se uveze bez obzira na to što ne ispunjava "evro 3 standard". Novina je i što takva vozila moraju biti u ispravnom stanju.

Postoje određena nova ograničenja. Vozilo mora biti od istorijskog značaja, kolekcionarski primerak ili registrovani oldtajmer iz zemlje odakle se uvozi.

Vozila moraju biti proizvedena pre 30 i više godina, očuvana i održavana u originalnom i ispravnom stanju i svojevrstan su materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa.

U Muzeju automobila postavljaju pitanje kako oceniti da li je neko vozilo 100 odsto ispravno, a ima 30 godina.

"Ko će to da utvrdi? Ne može jedan 'ford T' koji ima kočnice samo na zadnjim točkovima da ide na valjke, tako da će ova Uredba morati da pretrpi neke izmene čisto iz praktičnih razloga. Trebalo je da bude malo više konsultacija oko toga", istakao je Bratislav Petković iz Muzeja automobila Beograd.

Pravila su ista kao za sva druga putnička vozila. Carina se ne plaća ukoliko je automobil proizveden na teritoriji Evropske unije, a porez je 20 odsto. Problem je kako će se procenjivati vrednost automobila, odnosno osnovica za porez.

"Ti automobili, to je ono što ekonomisti zovu afektaciona vrednost jer za nekoga ne vredi ništa, a za kolekcionara vredi. Uglavnom Muzej ima performanse, ima i ljude stručne koji mogu da to urade sasvim korektno", objasnio je Petković.

Posle novih pravila postavlja se pitanje ko će moći da ispuni sve uslove za uvoz, kažu u Muzeju automobila i dodaju da naši ljudi većinom uvoze starija vozila koja su za popravku i koja tek treba sređivati.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Milutinović, 19.02.2018.
Naslov: Redakcija