Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Usvajanje Zakona očekuje se tokom 2018. godine


Javna rasprava o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti je održana, implementirane su sve dopune relevantnih institucija, a njegovo usvajanje očekuje se tokom 2018. godine, kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

"Sada imamo sektor koji se bavi pitanjima ravnopravnosti u Ministarstvu, a Savet za rodnu ravnopravnost proističe iz nadležnosti Ministarstva. Kada imamo sektor koji se bavi time u okviru Ministarstva, nema potrebe više za tim koordinacionim telom", objašnjava Đorđević.

Navodi Švedsku kao primer dobrog zakona o rodnoj ravnopravnosti.

"Švedski model želimo da iskoristimo kao dobar primer, da iskoristimo njihovo iskustvo. Oni će nam pomoći ne samo u izradi, već nam daju sugestije sada na Nacrt zakona a kasnije će sa nama pratiti implementaciju i u hodu pomoći ako bude potrebe da ga menjamo", navodi ministar.

Kada je u pitanju Zakon o Starom sajmištu, Đorđević navodi da je radna grupa završila Nacrt zakona i da je on predat ministarstvu, te da očekuje da uskoro bude poslat na Vladu.

"Radna grupa koja je radila Nacrt zakona je predala isti Ministarstvu. Očekujemo da uskoro Zakon bude u proceduri. Mislim da Srbija treba da ima jedan takav zakon i ne sme da zaboravi sve ono što se dešavalo jer to će biti najbolji garant da nam se to nikada više ne desi", zaključio je ministar.

Izvor: Vebsajt RTS, 17.02.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija