Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD IZLOŽENOSTI DUVANSKOM DIMU: Ponovo zatražena apsolutna zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, uključujući i ugostiteljske objekte bez obzira na njihovu veličinu


Republička stručna komisije za kontrolu duvana i Ministarstva zdravlja i ove godine su predložili potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, uključujući i ugostiteljske objekte bez obzira na njihovu veličinu....

Dok se čeka odluka da li će izmena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010) ući u skupštinsku proceduru, pitanje je i koliko se poštuje postojeća odredba koja nalaže postojanje pušačkih odnosno nepušačkih zona u ugostiteljskim objektima?

Ko je nadležan za to? Čak šest ministarstava preko nadležnih inspekcija dužno je da kontroliše ugostiteljske objekte veće od 80 kvadrata, u kojima su vlasnici u obavezi da obezbede deo za nepušače.

U toku prošle godine, sanitarni inspektori izvršili su 1.631 terenski nadzor i kontrolu primene zakona u ugostiteljskim objektima, prilikom čega je izrečeno 46 novčanih kazni na licu mesta.

Dok sa jedne strane kontrola sanitarnih inspektora pokazuje da se odredbe zakona uglavnom poštuju, nepušači, sa druge strane, tvrde da poseban prostor u većini ugostiteljskih objekata postoji samo na papiru.

Izvor: Vebsajt RTV, Nada Zelić, 12.02.2018.
Naslov: Redakcija