Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O DONACIJAMA I HUMANITARNOJ POMOĆI: Ministarstvo rada razmatra ukidanje poreza na donacije i humanitarnu pomoć u Srbiji


Nedavna najava ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja da bi u prvoj polovini 2017. godine mogao da bude ukinut PDV na humanitarnu pomoć, teško da će se ostvariti u željenom roku jer nije formirana ni radna grupa koja bi se bavila izmenama Zakona o donacijama i humanitarnoj pomoći ("Sl. list SRJ", br. 53/2001, 61/2001 - ispr. i 36/2002 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon).

U Ministarstvu finansija kažu da će u narednom periodu "izvršiti sve neophodne analize i efekte u vezi sa ovom inicijativom".

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj se plaća PDV na donacije i to 20 odsto. Stručna lica tvrde da bi ukidanje poreza dovelo do toga da ljudi više daju u humanitarne svrhe, ali i napominju da sistem kontrole u ovom slučaju mora da bude mnogo bolji, odnosno da je to jedini način kojim bi mogle da se spreče zloupotrebe.

Poreski analitičar, Đerđ Pap, kaže da sa aspekta motiva i ciljeva podržava odluku da se ukine PDV na dobra koja su namenjena humanitarnim organizacijama, ali da sa aspekta poreske tehnike takvo rešenje može da dovede do brojnih problema.

"Svaki izuzetak koji unesete u zakon mora dodatno da se kontroliše. Tako bi bilo i u ovom slučaju. Kontrola je jedino rešenje", smatra Pap.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da je osnovni problem u celoj priči sa PDV-om to što kod nas ne postoji kontrola tokova novca, dok se u većini zemalja EU u kojima taj sistem funkcioniše svaka donacija kontroliše.

"U Srbiji imamo problem kada strani donator odluči da donira nešto, na primer, zdravstvenoj ustanovi kod nas - odustaje kada čuje da se plaća PDV, jer toga u EU gotovo da više nigde nema", ističe Rajić.

PDV na donacije se u nekoj manjoj meri, osim kod nas, plaća još u Bugarskoj, Estoniji, Litvaniji i na Kipru.

Prema rečima Rajića, kod nas je problematičan i rigidan stav Ministarstva finansija, ali i nedostatak osnovne kontrole tokova novca do kog dolazi zbog toga što ne postoji komunikacija između NBS i Poreske uprave.

"Naplaćivanjem PDV-a onemogućavamo naše ljude iz dijaspore i strane kompanije da pomognu tako što će donirati medicinske aparate. U Srbiji se plaća PDV i na polovna invalidska kolica, a imamo i kola hitne pomoći iz pedesetih godina prošlog veka ili ultrazvučne aparate koji su stari po 25 godina", ističe Rajić.

On kaže da su u Srbiji plaćanja PDV-a oslobođene samo one donacije koje se finansiraju iz nekih EU projekata i to ne uvek, već samo ukoliko je ugovorom tako naznačeno.

Procedura u većini evropskih zemlja u kojima se PDV ne plaća je, kaže Rajić, takva da se ministarstvima finansija podnosi elektronski zahtev gde se navodi šta se donira, oni koji dobijaju donaciju opisuju kako će je potrošiti i za nekih šest meseci ili godinu dana kontrola izlazi na teren da vidi da li je to tako urađeno. Ako se utvrde neke nepravilnosti postoje krivična odgovornost u težim slučajevima ili prekršajna u onim nešto "lakšim".

Izvor: Vebsajt 021, 16.02.2017.
Naslov: Redakcija