Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O STAROM SAJMIŠTU: Zakon će dati pravni osnov da se po ubrzanom postupku, uz fer i zakonom propisanu naknadu, reše imovinski odnosi. Ovim putem bi država postala vlasnik zemljišta i objekata koji se sada nalaze na prostoru budućeg memorijalnog kompleksa


Zakon o Starom sajmištu, kada bude usvojen, biće osnova da se počne sa izgradnjom memorijalnog kompleksa koji je od velikog značaja za srpski, romski i jevrejski narod, izjavio je menadžer Grada Beograda, Goran Vesić.

- Zakon će dati pravni osnov da se po ubrzanom postupku, uz fer i zakonom propisanu naknadu, reše imovinski odnosi. Ovim putem bi država postala vlasnik zemljišta i objekata koji se sada nalaze na prostoru budućeg memorijalnog kompleksa - rekao je Vesić i dodao da je Grad svojim sredstvima već raselio centralnu kulu.

Dodao je i da je urađen Nacrt zakona o Starom sajmištu, a za dan sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu proglašen je 10. maj. Govoreći o daljim koracima, Vesić je naveo da će Grad Beograd, zajedno sa Republikom Srbijom, raspisati tender za izgled budućeg memorijalnog kompleksa. Tada će se znati koliko će taj projekat koštati, a potom sledi prikupljanje sredstava neophodnih za realizaciju projekta.

Kroz logor Staro sajmište prošlo je 32.000 ljudi, a ubijeno je više od deset hiljada.

Prilikom bombardovanja Beograda aprila 1944. godine Sajmište je direktno pogođeno. Poginulo je između 80 i 120 logoraša. Narednih nedelja zatvorenici su prebacivani u druge logore. Nemci su 17. maja 1944. predali upravu logora policijskim snagama NDH. Tokom narednih meseci logoraši su transportovani u logor u Vinkovcima, da bi 26. jula 1944. Sajmište bilo zvanično napušteno.

Izvor: Vebsajt Kurir, 18.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija