Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Prosvetni sindikati nezadovoljni Nacrtom zakona, jer su očekivali decentralizaciju i prebacivanje odgovornosti na škole, a ponuđena rešenja sistem centralizuju još više. Problem su i konkursi za zapošljavanje, koji će otvoriti vrata novom kadru, a već zaposlene ostaviti bez punog fonda časova. Prosvetari traže i izmene članova Nacrta zakona, koje se odnose na strukturu školskih odbora i Nacionalnog prosvetnog saveta


- Loš zakon je najgora vrsta tiranije - poručuju u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, uoči javne rasprave o Nacrtu zakonu o osnovama obrazovanja i vaspitanja, u čijoj izradi, kažu, nisu ni bili pozvani da učestvuju.

Od radne verzije Nacrta zakona su očekivali decentralizaciju i prebacivanje odgovornosti na škole, a ponuđena rešenja, kažu u Uniji sindikata, sistem centralizuju još više.

Zakon ima svojstva zakona, ako je u skladu sa zdravim razumom - ideja je vodilja prosvetara zarad glasne kritike novog zakonskog rešenja.

A nepravedan je, kažu, jer ogromnu moć koncentriše u rukama ministra prosvete, koji bi trebalo da imenuje direktore oko 2.000 školskih ustanova, što je, dodaju, i fizički nemoguće.

"Sa druge strane, bojimo se velike politizacije, jer ako ministar ne zna koga će postaviti, verovatno će pitati lokalnu samoupravu, a naravno lokalna samouprava će reći da je to neko ko je njima blizak. Onaj ko je blizak lokalnoj samoupravi, u velikom broju slučajeva, ne uvek, je blizak partijama na vlasti", navodi predsednica USPRS Jasna Janković.

Problem su, navode, i konkursi za zapošljavanje, koji će otvoriti vrata novom kadru, a već zaposlene ostaviti bez punog fonda časova. Prosvetari traže i izmene članova zakona, koje se odnose na strukturu školskih odbora i Nacionalnog prosvetnog saveta.

"Odlučeno je da Nacionalni prosvetni savet broji daleko manje članova, uz argument da je revizorska komisija dala primedbu da treba da bude manje članova, da su to velike pare. Mi smo čak predlagali - smanjite naknade koje dobijaju članovi Nacionalnog prosvetnog saveta, ali nemojte ljudima oduzimati ingerencije, jer Savet je Savet", rekao je član predsedništva USPRS Zvonimir Jović.

Novi sastanak prosvetara i predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja očekuje se nakon 20. februara 2017. godine, a do tada, podsećaju iz sindikata, socijalni dijalog podrazumeva da njihovi zahtevi budu ne samo saslušani, već i prihvaćeni.

Treba dodati i da je ministar prosvete, Mladen Šarčević, izjavio je da će verska nastava i građansko vaspitanje i ubuduće biti obavezni izborni predmeti i da se njihov status neće menjati.

Upitan zašto člana, kojim se naglašava obaveznost tih predmeta, nema u Nacrtu zakona, minisar je za ukazao da Nacrt zakona još nije završen i da se stavovi još uvek usklađuju sa sindikatima.

Mediji su ranije preneli da je Nacrtom zakona predviđeno ukidanje obaveznosti i veronauke i građanskog vaspitanja.

Izvor: Vebsajt N1, 18.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija