Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVENTUALNE NEPRAVILNOSTI U VRŠENJU SUDIJSKE FUNKCIJE UTVRĐUJE VISOKI SAVET SUDSTVA


Nesvakidašnji slučaj u Bečeju. Meštanin D.G. osuđen je, izgleda, pre nego što je suđenje završeno. Naime, njegov advokat, uz poziv za sledeće ročište, dobio je i već napisanu presudu.

Ko kaže da je pravosuđe sporo i neažurno?! Dok na jednoj strani zapisnika stoji da se glavni pretres zakazuje za 30. mart 2017. godine, na sledećoj već napisana presuda. "U ime naroda!" I još se navodi da su se stranke odrekle prava na žalbu.

"Na taj način je obesmišljeno i postojanje pravde i pravosuđa i nas branilaca. Mogu samo da pretpostavim šta bi moglo da se desi ljudima koji nemaju novca ili misle da mogu sami da se brane, pa idu na suđenje, očekujući da im sudija odmeri pravdu i kaže da li su krivi ili ne", kaže Milan Dabić, branilac optuženog.

U Osnovnom sudu u Bečeju kažu da je zatraženo izjašnjenje postupajućeg sudije, ali i da ovaj sud nije nadležan da razmatra njegovu eventualnu krivicu, već Visoki savet sudstva. Do okončanja postupka, on će nastaviti redovno da sudi.

Marko Božović, portparol Osnovnog suda u Bečeju, kaže: "Sudija se izjasnio. Spis je kompletiran kod predsednika suda i on trenutno odlučuje o osnovanosti pritužbe. Biće ispoštovan zakonski rok od 15 dana, kada će biti dat odgovor, u smislu osnovanosti ili neosnovanosti pritužbe".

Kazna kakva je napisana u presudi poklapa se sa zahtevom Tužilaštva. Međutim, tužilac je rekao da sa pisanjem presude nema nikakve veze i da i sam želi da se utvrdi činjenično stanje.

Izvor: Vebsajt RTV, Milan Brašnjović, 17.02.2017.
Naslov: Redakcija