Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U PROSVETI: Sindikati tražili da se reši pitanje ukrupnjavanja norme časova


Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u prosveti obezbeđuje se sigurnost radnog mesta, zaključili ministar prosvete Srađan Verbić i potpisnici ugovora.

Posebni kolektivni ugovor (PKU) potpisala su dva od četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti posle tri meseca štrajka.

"Najvažnije je da je prosveta dobila PKU", rekao je ministar Verbić i naglasio da ugovor važi za sve zaposlene.

Dva sindikata nastavila su štrajk, koji je ušao u četvrti mesec.

Verbić je, nakon sastanka sa predsednikom GSPR "Nezavisnost" Tomislavom Živanovićem i potpredsednikom Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) Radomirom Šojanovićem, izrazio nezadovoljstvo što i preostala dva sindikata nisu potpisala PKU, ali je naveo da PKU omogućava sledeći korak - racionalizaciju u prosveti i platne razrede.

"Racionalizaciju moramo da uradimo ove godine", rekao je Verbić i objasnio da taj proces, međutim, neće biti linearan. On je naveo da će Ministarstvo prosvete uskoro izaći u javnost sa predlozima.

Komentarišući izjave čelnika sindikata koji nisu potpisali PKU, da nemaju dovoljne garancije za poboljšanje materijalnog položaja radnika, Verbić je objasnio da iza teksta PKU stoji Vlada, dva ministra, svojim potpisima.

Potpredsednik SOS Šojanović ponovio je da zaposleni u prosveti dobijaju sigurnost radnog mesta, precizniju proceduru proglašavanja tehnoloških viškova, otpremnine, jubilarne nagrade, koje su proširene i za 35 godina staža.

"Radnici su dobili veliku sigurnost kada je u pitanju radno mesto", rekao je Šojanović.

Unija sinikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije odlučili su u ponedeljak, 16. februara da odbiju ponuđeni Sporazum o rešavanju spornih pitanja u prosveti i da nastave zakonski štrajk.

Međutim, dva sindikata koja su u štrajku su, na svojim sindikalnim organima, odlučila da prihvate i potpišu PKU ali traže da Vlada pruži neophodne garancije vezane za materijalni položaj zaposlenih u prosveti.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da u Srbiji štrajkuje oko 300 škola, skraćenjem časova na 30 minuta, dok Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) navodi da je u štrajku 500 škola i da postoji mogućnost da se taj broj poveća.

Na pitanje da li će biti moguće nadoknaditi časove izgubljene u štrajku, Verbić je rekao da to neće biti moguće.

"Prošli smo granicu kada su časovi mogli da budu nadoknađeni. Časovi od 30 minuta nisu dobro rešenje. Nažalost, to stoji u zakonu i to jeste zakonski štrajk, ali definitivno na štetu svih nas", rekao je Verbić.

Ministar je naglasio da ove godine u prosveti mora da se sprovede racionalizacija i da su sami sindikati tražili da se konačno uradi nešto po pitanju ukrupnjavanja norme časova.

Izvor: www.b92, Beta, Tanjug

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: