Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDEO BIOGORIVA U SAOBRAĆAJU U SRBIJI OBAVEZAN OD SLEDEĆE GODINE


Udeo biogoriva u saobraćaju u Srbiji obavezan je u 2015. godini, a da bi se to ostvarilo, neophodan je čitav sistem proizvodnje, održivosti i podsticaja, ukazano na radionici o biogorivu u PKS.

Ekspertska radionica, u okviru projekta BIOGOS "Implementacija Direktive 2009/28/EK u oblasti biogoriva i saobraćaja u Republici Srbiji - prenos dobre prakse", okupila je predstavnike privrede, akademske i poslovne zajednice, eksperte državnih institucija Republike Srbije, sa ciljem da razmene mišljenja i pripreme preporuke za podzakonska akta u oblasti biogoriva, koje u narednom periodu treba da usvoji Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Predstavnica Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije Snežana Ristić ukazala je da je Srbija, potpisivanjem ugovora o osnivanju energetske zajednice JIE, preuzela obavezu da uskladi svoje zakonodavstvo sa zahtevima direktiva EU koje se odnose na energetiku. "Iako je srpska energetika među vodećim u regionu, nije lako obezbediti njen razvoj baziran sa jedne strane na evropskoj politici, a sa druge, na realnim mogućnostima", rekla je Ristićeva, dodajući da Strategija razvoja energetike Srbije do 2025. godine, sa projekcijama do 2030, koja je u fazi donošenja, nastoji da uskladi aspekte razvoja energetike.

Neophodno je otvaranje i razvoj tržišta, povećanje energetske efikasnosti do cilja od 9 odsto ušteda u finalnoj potrošnji energije do 2018. godine, kao i povećanje učešća obnovljivih izvora energije na 27 odsto u 2020. godini u bruto finalnoj potrošnji. Osim toga, ne sme se zapostaviti ni usaglašavanje sa regulativom u oblasti životne sredine, uz energetsku bezbednost.

Prema planu za obnovljive izvore energije, udeo biogoriva u saobraćaju u Srbiji obavezan je u 2015. godini, a da bi se to ostvarilo, neophodno je usvojiti akt o obaveznom udelu biogoriva u saobraćaju i mere za njegovo dostizanje, podsticajne mere za proizvodnju i kriterijume za održivost proizvodnje.

Projekat Nacionalnog naftnog komiteta Implementacija Direktive 2009/28/EK u oblasti biogoriva u saobraćaju u Srbiji - Prenos najbolje prakse, predstavlja veliki doprinos radu ministarstva u uspostavljanju pomenutog sistema i izradi podzakonskih akta, ocenila je Ristić.

Iskustvo u implementaciji Direktive predstavili su eksperti i iz Hrvatske.

Radionicu je organizovao Nacionalni naftni komitet Srbije u saradnji sa Centralnoevropskom inicijativom i Fakultetom za strojarstvo i brodogradnju Univerziteta u Zagrebu, u okviru projekta "Biogos".

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 19.2.2014.