Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NASTAVLJAJU SE RAZGOVORI O KONKRETNIM REŠENJIMA ZA IZMENE ZAKONA O RADU


Ministarstva rada predlaže izmene pet odredbi koje se odnose na rad na određeno vreme, način isplate otpremnina, minimalne zarade, razloge za davanje otkaza, kao i definisanje kolektivnih ugovora.

"Oko tih predloga možemo vrlo brzo da se dogovorimo i već od danas ćemo početi da razmatramo konkretna rešenja. U vezi ovih pet predloga za izmene jednostavnije je razgovarati jer je reč o 10 do 15 članova zakona, znatno manje nego što je ranije predloženo", kazao je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović.

Predstavnici sindikata ranije su ukazali da očekuju od predstavnika Ministarstva rada da iznesu stav o tome šta je cilj i koji su konkretni razlozi menjanja zakona kako bi se utvrdilo koje odredbe treba promeniti.

Na današnjem sastanku očekuje se da će predstavnici vlade jasno legitimisati članove odnosno da će garantovati da će oni biti deo grupe i nakon formiranja nove vlade čime bi se omogućio dalji nesmetan rad, dodao je Mihajlović.

Prošli sastanak Radne grupe za izmene Zakona o radu bio je posvećen uglavnom definisanju potrebnih procedura i ovlašćenja pre nego što se prisupi samim izmenama zakona.

Radna grupa, koju bi trebalo da čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, trebalo bi da odluči da li će se ići na izmene Zakona o radu ili će biti donet novi zakon. Cilj je da se do 1. maja pripremi nacrt zakona, a da se on donese do 30. juna.

To je dogovoreno na sastanku predstavnika sindikata i Unije poslodavaca Srbije sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom Rasimom Ljajićem pre tri nedelje.

Sindikati su se povukli iz prethodne radne grupe koja je radila na Nacrtu izmena i dopuna Zakona o radu, jer nisu bili zadovoljni većinom predloženih rešenja, a glavne zamerke su bile na regulisanje rada na određeno vreme, načina isplate otpremnina, minulog rada, a protivili su se i predloženim fleksibilnim oblicima zapošljavanja, kao i tome što je rasprava zakazana u vreme novogodišnjih i božićićnih praznika.

Zbog negodovanja sindikata, javne prezentacije u Beogradu, Nišu i Kragujevcu su otkazane, pa je javna rasprava vođena samo na sajtu Ministarstva rada.

Socijalno-ekonomski savet (SES), kojem je 14. februara predsedavao premijer Ivica Dačić, ocenio je da radna grupa što pre treba da okonča rad na izradi nacrta zakona o radu. Odluka da se ponovo razmatraju izmene radnog zakonodavstva doneta je na sednici SES-a u januaru, kojoj su prisustvovali premijer Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug, 19.2.2014.