Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAOPŠTENJE SA SEDNICE VLADE AP VOJVODINE ODRŽANE 19.2.2014. GODINE


Vlada AP Vojvodine je na sednici, kojom je predsedavao dr Bojan Pajtić, usvojila Program pokrajinskog akcionog plana za zapošljavanje u Vojvodini za ovu godinu, za koji je u budžetu AP Vojvodine obezbedila, kao i u 2013. godini, 462 miliona dinara.

Za subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta i subvencije nezaposlenim licima za samozapošljavanje predviđeno je 300 miliona dinara. Za sufinansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja, kao što su stručna praksa, pripravnici, obuke u profesionalnim i radnim veštinama i javni radovi, obezbeđena su 162 miliona dinara i to su sredstva koja će biti udružena sa sredstvima lokalnih samouprava u Vojvodini.

Za istovetan akcioni program zapošljavanja, pokrajinska Vlada se opredelila na osnovu rezultata koji su u ovoj oblasti postignuti u 2013. godini. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Republici Srbiji broj nezaposlenih lica iznosio je 769.546 lica, odnosno više za 8.060 lica ili 1,1% u odnosu na isti period 2012. godine. U AP Vojvodini je u istom periodu prijavljeno 199.770 nezaposlenih lica i došlo je do smanjenja broja nezaposlenih na evidenciji za 1.186 lica ili 0,4%. Prema podacima Ankete o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku iz oktobra 2013. godine, u AP Vojvodini je ukupan broj zaposlenih bio 612.516 lica, što predstavlja povećanje za 31.086 lica ili 5,3% u odnosu na oktobar 2012. godine kada je bilo 581.430 zaposlenih lica. Posmatrano po regionima u Republici Srbiji, najveći rast broja zaposlenih u tom periodu imala je AP Vojvodina za 31.086 lica ili 5,3% i Beogradski region za 38.867 lica ili 4,8%.

Smanjenje broja nezaposlenih u AP Vojvodini predstavlja rezultat uloženih napora Vlade AP Vojvodine odnosno Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, da se ublaže negativni trendovi i, kroz mere Aktivne politike zapošljavanja, umanji neusklađenost između ponude i potražnje radne snage, prevaziđe negativna kvalifikaciona struktura nezaposlenih kroz obuke i sticanje radnih i profesionalnih veština u Edukativnom centru u Novom Sadu, da se pomogne mladima da se zaposle, nastavi sa inkluzijom Roma, pomogne pri zapošljavanju osobama sa invaliditetom i sačuvaju postojeća radna mesta, a u isto vreme privuku investitori koji bi omogućili otvaranje novih radnh mesta i pomogne poslodavcima da izaberu najkvalitetniji kadar za obavljanje svojih delatnosti.

Vlada Vojvodine donela je odluku o osnivanju Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Novom Sadu, prvog od tri regionalna centra na teritoriji Vojvodine, koji ima zadatak da obezbeđuje kvalitetniju socijalnu zaštitu, podstiče hraniteljstvo, porodični smeštaj odraslih i starih, kao i poslove u oblasti usvojenja. Svrha osnivanja Centra je izgradnja sistema kvaliteta zaštite korisnika i razvoj porodičnog smeštaja, kao oblika zaštite dece bez roditeljskog staranja, čime će se obezbediti uslovi za celovito zadovoljavanje potreba korisnika i optimalan razvoj njihovih potencijala. To će se postići posebnim radom sa hraniteljskim porodicama i decom na hraniteljstvu, kao i uključivanjem biološke porodice dece na hraniteljstvu u određene vidove podrške. Jačanje sposobnosti porodica koje pružaju uslugu porodičnog smeštaja i podsticanje razvoja dece na hraniteljstvu obezbediće se doslednom primenom standarda zaštite dece, uspostavljanjem uslova za regrutovanje, procenu i izbor kompetentnih hraniteljskih porodica, kontinuiranom obukom hranitelja, i uspostavljanjem sistema kontrole i podrške hraniteljskim porodicama.

Na sednici, iz budžeta AP vojvodine izdvojeno je 1,98 miliona dinara Mesnoj zajednici Starčevo u opštini Pančevo, za priključenje postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda u ovom mestu na elektroenergetsku i vodovodnu mrežu. Iznos od 1,5 miliona dinara namenjen je Osnovnoj školi "Ljudevit Štur" u Kisaču za finansiranje dela troškova izvođenja interventnih radova na sanaciji krova, zidova, plafona i fasade škole. Opštini Nova Crnja upućeno je pet miliona dinara, za troškove socijalne zaštite najugroženijima, troškove prevoza učenika i stalne troškove osnovnih i srednjih škola.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 19.2.2014.