Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU PRED KOLAPSOM: KO ĆE DA UVODI STEČAJ


Privrednom sudu od marta preti blokada u radu, jer ostaje bez trećine radnika zbog zakona koji zabranjuje zapošljavanje.

Posao 50 sudijskih pomoćnika, referenata i zapisničara koji rade na određeno vreme u Privrednom sudu završava se krajem februara. Kako je predviđeno izmenama i dopunama zakona o budžetu, od 28. februara na snagu stupa odluka o zabrani zapošljavanja, što znači da svi oni koji su angažovani po ugovoru na određene vreme, bez obzira kada on ističe, ostaju bez posla.
 

- U tom slučaju rad suda će biti veoma otežan. Pošto je deo zapisničara i referenata zaposlen na određeno vreme, bilo bi onemogućeno održavanje već zakazanih ročišta, kao i zakazivanje novih. Takođe bi bio veoma otežan i prijem novih predmeta, a treba imati u vidu da sudijski pomoćnici čine najveći broj zaposlenih na određeno vreme - upozoravaju iz Privrednog suda.
 

Privredni sud vodi veliki broj kompleksnih predmeta u kojima su parnične stranke državni organi, sprovodi i postupak stečaja nad 600 preduzeća.
 

- Ministarstvo pravde i dalje vodi razgovore sa Ministarstvom finansija kako bi se pronašlo najbolje rešenje za zaposlene u pravosuđu. Svakog petog u mesecu dostavljaćemo im molbe za odobravanje dodatnog broja zaposlenih iznad dozvoljenih 10 odsto - kažu za “Blic” u Ministarstvu pravde. Kriv je i sud jer je kasno raspisao konkurs za prijem 21 zaposlenog koji nije završen nakon stupanja zakona na snagu. Te ljude mogu da prime samo uz saglasnost Vlade. 

Izvor: www.blic.rs Bojana Anđelić