Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI TREĆI PAKET POMOĆI PRIVREDI I GRAĐANIMA


Privreda može da očekuje pomoć od druge polovine februara, a građani novu uplatu u kešu tek u drugoj polovini naredne godine, sudeći po rečima predsednika Republike Srbije. Za treći po redu paket državne pomoći biće izdvojeno više od milijardu evra iz državne kase kako bi privrednici i građani prevazišli probleme kovid-krize.

Za razliku od prvog paketa, kada je država privrednicima isplatila po tri minimalca po zaposlenom, ili drugog, kada je tim istim radnicima isplaćeno dva puta po 60 odsto minimalca, ovaj put iznos će navodno biti polovina minimalne zarade.

Međutim, i dalje je nepoznato da li će zaposleni u preduzećima ovu pomoć dobiti za dva, ili za tri meseca.

Uz pomenuta dve, ili tri polovine minimalca, najavljena je još jedna polovina minimalne zarade turističkom sektoru, ali i auto-prevoznicima.

"Hotelijeri, turističke agencije, turistički vodiči, ali i autobuski prevoznici koji su pretrpeli velike gubitke, dobiće sektorsku podršku – dodatnih 50 odsto minimalne zarade", najavio je predsednik Srbije.

Najavio je i produžetak garantne šeme podrške privredi.

Reč je, zapravo, o jeftinijim kreditima za čiju otplatu bankama država garantuje do 80 odsto, a rizik za preostalih 20 odsto preuzimaju banke.

Do sada je iz ponude ovih kredita iskorišćena 1,5 milijardi evra, od dve milijarde evra koliko je država garantovala.

Predsednik je naveo da bi ponuda kredita iz garantne šeme trebalo dodatno da se produži i uveća za još dva puta po 500 miliona evra.

Za razliku od 2020. godine, kada je svim punoletnim građanima u Srbiji koji su se prijavili isplaćeno po sto evra, ovaj put biće reč o manjem iznosu, mada još uvek nije potvrđeno o kolikom iznosu je reč.

Pitanje novog moratorijuma na poreze još uvek nije rešeno.

"Kad jednom uđete u to – dvostruko, trostruko, petostruko… odlaganje obaveza, onda više ni Poreska uprava ne može da se snađe u svemu tome. Oko moratorijuma na poreze nemamo odluku", rekao je predsednik.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 15.01.2021.
Naslov: Redakcija