Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O BLIŽIM USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I ELEMENTIMA ZA PAUŠALNO OPOREZIVANJE OBVEZNIKA POREZA NA PRIHODE OD SAMOSTALNE DELATNOSTI: Paušalcima stižu poreska rešenja


Od 13. januara poreznici paušalcima šalju rešenja po novim propisima i prvi put ona nisu na papiru. Uz nove šifre delatnosti, osnovice i olakšice, nadležni kažu da će neko dobiti veće, a neko manje zaduženje, a u državnu kasu će se, po tom osnovu, sliti približno isto novca kao i do sada.

Rešenje o paušalnom porezu na koje se najduže čekalo, sada stiže unapred, za celu godinu. Umesto po osnovici za sedam grupa paušalaca, porez je razrezan uz više od 400 šifri, za svaku delatnost pojedinačno. Prvi put, paušalci su automehaničari ali i računovođe.

"Svi paušalci će dobiti rešenja u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave. Za preuzimanje rešenja moraju posedovati kvalifikacioni digitalni sertifikat", kaže Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Uz šifru koja se besplatno dobija u MUP-u, i lična karta sa čipom može da posluži za ulazak na portal ePorezi i sanduče u kome je poresko rešenje.

Posebne kartice za to izdaju još četiri sertifikaciona tela. Sve novoosnovane firme rešenje o paušalnom porezu dobijaće u roku od 48 sati.

"Postoji čitav spektar delatnosti za koje nije bitno da li se obavljaju na teritoriji neke opštine, i za njih se uzima republički prosek, kada se obračunava poreska obaveza", objašnjava Slavica Savičić, državni sekretar Ministarstva finansija.

Tako će se za IT, umetničke, savetničke i usluge prevoza uzimati republički prosek, dok će za pekare ili frizere osnovica za obračun poreza varirati zavisno od zone u kojoj je radnja.

"Uspostavljena su neka nova umanjenja za različite kategorije preduzetnika, za ljude koji su mlađi od 30 godina, za starije od 55 ili 60 u zavisnosti od delatnosti", kaže Jelena Bajić iz NALED-a.

Na godine, umanjenje je do 10 odsto, za porodilje i invalide 20 procenata, početnici u biznisu imaju dodatnu olakšicu prve tri godine.

Zbirno, olakšica ne može biti veća od polovine poreskog zaduženja, koliko plaćaju i svi koji se bave starim zanatima.

"Eliminišemo subjektivnu procenu inspektora u postupku utvrđivanja poreske osnovice, tako da je ovaj sistem pravedniji za sve obveznike", navodi Agatunović.

Goran Radosavljević, profesor Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju, smatra da pravičnost opet nije u potpuna.

"Imamo sa druge strane kategoriju advokata i nekih drugih kategorija za koje znamo da zarađuju značajna sredstva, a u kategoriji su paušalaca", ukazuje Radosavljević.

Hoće li nova poreska rešenja proći test oko 100 hiljada paušalaca, znaće se kad ih otvore, a hoće li paušalci proći test samostalnosti u poslu, proveravaće se od 1. marta, kada ta zakonska odredba stupa na snagu.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Petrović Stojančić, 14.01.2020.
Naslov: Redakcija