Zastava Bosne i Hercegovine

IZVEŠTAJ O LJUDSKIM PRAVIMA: Slab napredak Srbije


Srbija je tokom 2019. godine malo napredovala u zaštiti ljudskih prava, ocenjuje nevladina organizacija Hjuman Rajts Voč (Human Rights Watch) u najnovijem izveštaju o ljudskim pravima u svetu.

U izveštaju se ukazuje na oblasti u kojima se očekuje brži napredak, uključujući činjenicu da je dijalog Beograda i Prištine, uz medijaciju Evropske unije, i dalje zamrznut.

Suđenja za ratne zločine pred sudovima u Srbiji su, kaže HRW, bila spora, a nedovoljan je napredak u postizanju dugoročnih rešenja za izbeglice i raseljena lica.

Ta nevladina organizacija navodi i da je položaj novinara u Srbiji još uvek nesiguran. HRW ističe da je komisija koja se bavi istraživanjem ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović napravila određeni napredak i ukazuje da su u martu prošle godine izrečene presude za ubistvo Ćuruvije, aprila 1999. godine.

Konstatuje se da ima izveštaja o napadima i pretnjama medijima i novinarima zbog izveštavanja o osetljivim pitanjima, te da provladini mediji, kako se navodi, često sprovode kampanje u kojima klevetaju tzv. nezavisne medije.

Medijski pluralizam postoji, ali je, kažu, kompromitovan velikim brojem medija koji su bliski vladajućoj stranci.

Kad je reč o suđenjima za ratne zločine, navodi se da je napredak u procesuiranju ratnih zločina pred srpskim sudovima spor i da mu nedostaju neophodna politička volja, adekvatni resursi i snažan sistem za podršku svedocima.

Brinu, kaže se, i napadi i pretnje pripadnicima LGBT zajednice, a sistem azila treba unaprediti, jer su niske stope priznanja tog statusa.

"Svetski izveštaj 2020" HRW je godišnji pregled o stanju ljudskih prava u svetu koji pokriva 100 zemalja i teritorija u svetu, a obuhvata period od kraja 2018. do novembra 2019.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.01.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija