Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT REZOLUCIJE EU O SRBIJI: OSTVAREN NAPREDAK U REFORMAMA


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas, prestavljajući u Briselu nacrt Izveštaja o napretku naše zemlje u evropskim integracijama, da se nada da će prva poglavlja u pregovaračkom procesu biti otvorena u narednih šest meseci.

Izvestilac za Srbiju je izradio nacrt rezolucije u kojem se ističe da posebno od reforme pravosuđa i učvršćenja vladavine prava zavisi napredak i otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom.

Od toga zavisi kad će biti otvorena poglavlja 23. i 24. vezana za vladavinu prava i temeljne slobode, navodi se u nacrtu rezolucije čije se usvajanje na plenarnom zasedanju očekuje u martu.

U raspravi je većina poslanika podržala nacrt rezolucije o Srbiji, ukazano je na napredak u reformama, uz insistiranje na tome da Srbija usaglasi spoljnu politiku s EU stavovima i sankcijama prema Rusiji, a naglašeno je i da srpske vlasti moraju obezbediti punu slobodu medija.

Više hrvatskih poslanika su izneli tvrdnje da je hrvatska manjina u Srbiji u lošem položaju i da srpski zvaničnici nisu osudili govor mržnje haškog optuženika Vojislava Šešelja, a rekli su i da Srbija mora povući svoj zakon o univerzalnom progonu ratnih zločina.

Mekalister je u uvodnom izlaganju rekao da je u pripremljenom dokumentu ukazao na nužnost jačanja slobode sredstava informisanja u Srbiji, zato što je, kako je naglasio "sloboda medija temeljni sastavni deo demokratije".

Srpske vlasti, prema njegovim rečima, treba da pokrenu dalje strukturne i ekonomske reforme i ojačaju zakonski poredak da bi pospešile uslove za investiranje, krenu u bitku protiv velike nezaposlenosti i nastave s budžetskom konsolidacijom.

Izvor: Beta i Tanjug, 19.01.2015.