Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG NOVOG ZAKONA O RADU: PRERASPODELA RADNOG VREMENA


RADNO vreme zaposlenih u Srbiji, ukoliko se usvoji Nacrt zakona o radu, poslodavac će moći da produži i na 12 sati dnevno. Uvođenjem fleksibilnog radnog vremena, a uključujući i preraspodele rada, posao može da se organizuje tako da se jedan dan radi više od osam sati, dok će sledećeg dana radnik biti slobodan.

- To će se primenjivati kod poslodavca koji organizuje rad u smenama. Naime, novim zakonskim rešenjem, uobičajen radni dan može da se sa osam poveća na 12 sati, odnosno do 48 sati u toku nedelje - tvrdi Zoran Mihajlović, potpredsednik SSSS. - Smenski rad je novim dokumentom definisan jako široko, pa poslodavac može da ga organizuje po svojoj slobodnoj proceni.

To će nas dovesti dotle, tvrdi naš sagovornik, da zaposleni neće unapred znati kakva mu je radna sedmica, a najveći broj dana radiće po 12 sati i to bez prava za naknadu za prekovremeni rad.

Ranka Savić, iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, naglašava da nova zakonska rešenja smanjuju nedeljni odmor sa obaveznih 24, po sadašnjim propisima, na 12 sati nedeljno.

- Radnik će svakako duže vremena provoditi na poslu bez naknade, što i nije ništa novo jer se to i dosad dešavalo u mnogim preduzećima u Srbiji iako zakon to nije dozvoljavao - objašnjava Savićeva.

Izvor: www.vecernjenovosti.rs, J. Ž. S.