Zastava Bosne i Hercegovine

PROJEKAT DRŽAVNE MATURE BIĆE REALIZOVAN ŠKOLSKE 2023/2024. GODINE


Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da će Projekat državne mature, koji predstavlja reformski iskorak u našem obrazovnom sistemu, biti realizovan školske 2023/2024. godine.

Ružić je, na završnoj konferenciji ovog projekta, podsetio na to da se o državnoj maturi govori od 2009. godine i da je deo Strategije obrazovanja već 10 godina, ocenivši da je taj projekat u interesu budućih akademskih građana, odnosno svršenih srednjoškolaca.

On je ukazao na to da ovaj projekat jedan od najboljih načina da dobijemo i kriterijum kvaliteta znanja i sertifikaciju znanja stečenog za vreme srednjoškolskog obrazovanja.

Pored sertifikacije imamo i selekciju i kvalifikaciju, odnosno prolaznost na određene visokoškolske ustanove, objasnio je ministar i istakao da pomenuti projekat omogućava i jednakost i pravičnost.

Prema njegovim rečima, svršeni srednjoškolci moći će u poznatom okruženju, u svojim matičnim školama, da polažu državnu maturu, kao i da iz matičnih škola apliciraju za više visokoškolskih ustanova na državnim ili privatnim univerzitetima u Srbiji.

Ružić je rekao da je planirano da Projekat državne mature bude završen u januaru 2023. godine, pri čemu će institucije sistema u narednom periodu nastaviti sa realizacijom pripremnih aktivnosti za uvođenje državne mature.

Ministar je najavio da će imati sastanke sa predstavnicima svih fakulteta i da će saslušati sve predloge kako bi se taj projekat prilagodio svima.

On je izrazio zahvalnost Evropskoj uniji na ekspertskoj i finansijskoj pomoći tokom protekle četiri godine rada na tom projektu.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva navela je da uvođenje državne mature u srpski obrazovni sistem predstavlja potencijal za to da se poboljša kvalitet i jednakost obrazovanja za sve studente i osobe koje su deo procesa učenja.

Izvor: Izvor: Vebsajt Vlade, 14.12.2022.
Naslov: Redakcija