Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Predviđeno da se ponude za javne nabavke podnose putem portala


Predlogom zakona o javnim nabavkamapredviđeno je da će ponude moći da se podnose i elektronskim putem, preko portala, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, obrazlažući taj zakonski predlog u parlamentu.

Đorđević je rekao da će se na taj način obezbediti veća transprantnost i veće poverenje privrednih subjekata u postupcima javnih nabavki.

Učesnici, odnosno privredni subjekti, će izjavom na standardnom obrascu dokazivati ispunjenost kriterijuma što će, kako kaže, doprineti većoj efikasnosti i smanjenju troškova.

Uvodi se nova vrsta postupka javne nabavke, partnerstvo za inovacije, dok će se javne nabavke za usluge u oblasti zdravstva, socijalne zaštite, kulture i slično sprovoditi u blažem režimu u smislu kraćih rokova.

Iz Ministarstva finansija su ranije objasnili da se Predlogom zakona uvode novi kriterijumi za dodelu ugovora u postupku javne nabavke koji će doprineti kvalitetu dobara i usluga.

Nadzor nad izvršenjem ugovora o javnoj nabavci vršiće Minisrarstvo finansija. Predlogom zakona stvaraju se uslovi za efikasnije sprovođenje postupaka, veću konkurenciju i smanjenje troškovi i administrativne procedure u postupcima javnih nabavki.

Novi Predlog zakona predstavlja jedno od merila za otvaranje pregovaračkog Poglavlja 5 (javne nabavke) u pregovorima sa Evropske unije.

Izvor: Vebsajt RTV, 16.12.2019.
Naslov: Redakcija