Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA : Odgovor na pitanje potrošača


Zanima me da li i pod kojim uslovima mogu da se obratim tržišnoj inspekciji, ukoliko nisam zadovoljna odgovorom na reklamaciju trgovcu? Idu praznici i kupovina poklona, a time i više reklamacija, zamena proizvoda. Svake godine trgovci u ovo vreme odbijaju reklamacije, što zbog mnogo reklamacija što zbog činjenice da ih zakon, čini mi se, dosta štiti. Da li sam u pravu i da li se na inspekciju možemo osloniti u ostvarivanju svojih prava?

ODGOVOR:

Zakonom o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014, 6/2016 - dr. zakon i 44/2018 - dr. zakon) promenjene su nadležnosti tržišne inspekcije i sada su brojnije u odnosu na prethodni zakon iz 2010. godine. Važno je istaći da je, u skladu s evropskom praksom i praksom na svim razvijenim tržištima, ukinuta uloga tržišnog inspektora u rešavanju pojedinačnih potrošačkih problema. Tržišna inspekcija postupa u situaciji kada trgovac ne odgovori na reklamaciju potrošača u zakonskom roku od osam dana, kada zloupotrebljava izraz garancija ili nepošteno posluje. Takođe, u slučaju kada šalje pošiljke koje potrošač nije naručio, u slučaju da prodaje, služi i poklanja maloletniku duvanske, alkoholne proizvode i pirotehniku.

Najveći broj pritužbi potrošača odnosi se na nesaobraznost robe ili usluge, ali tu su i drugi problemi na koje se potrošači žale. Važno je znati da je odnos između trgovca i potrošača iz ugovora o prodaji robe ili pružanju usluga ugovorni odnos građanskog prava, te nema mesta postupanju tržišne inspekcije, kao organa državne uprave. Ovo je procedura uobičajena za Evropu i okolne zemlje, koja podrazumeva nemešanje države i time ne narušava odnose između učesnika na tržištu. Preciznije, to znači da ukoliko potrošač, prvo u direktnom kontaktu s trgovcem, pa kasnije obraćajući se udruženjima za zaštitu potrošača, ne uspe da reši problem, to jest ne ostvari svoja prava, predstoji mu sudska zaštita. Za sporove vrednosti do 500.000 dinara ne plaća se sudska taksa za tužbu.

Izvor: Vebsajt Politika, 16.12.2019.
Naslov: Redakcija