Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU "ZAJEDNO PROTIV SIVE EKONOMIJE"


Promet alkoholnih pića u Srbiji u velikoj meri čini nelegalna trgovina zbog čega država trpi velike gubitke merene milionima evra, ocena je predstavnika Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića Udruženja za trgovinu PKS. Povećanje broja inspektora i bolja koordinacija inspekcijskih službi značajno bi pomogle u borbi protiv sive ekonomije - zaključak je okruglog stola “Zajedno protiv sive ekonomije” koji su u PKS organizovali domaći proizvođači rakije i uvoznici.

Procene su da je u Srbiji 80 odsto alkohola u sivoj zoni - alarmantna činjenica ne samo zbog gubitaka koji se mere desetinama miliona evra, već pre svega zbog zdravlja ljudi. Ovaj podatak pokazuje da je siva ekonomija gorući problem u industriji alkoholnih pića, rekao je predsednik Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića Miloš Ilić.

“Naša odgovornost je u ovom segmentu jako velika zato što nelegalni promet alkoholnim pićima značajno ugrožava i život i zdravlje potrošača”, rekao je Ilić. Naveo je da su udruženja distributera i proizvođača pripremila hodogram, odnosno plan aktivnosti inspekcijskih službi u borbi protiv sive ekonomije u oblasti alkohola.

“Sledimo dobru praksu hodograma u industriji duvana, tekstila kao i u industriji kafe i želimo da i naš hodogram postane deo nacionalnog plana za borbu protiv sive ekonomije”, istakao je Ilić. Doprinos države, po njegovim rečima, treba da bude u dodatnom angažmanu inspektora, njihovoj edukaciji i opremi.

Smatra da su gubici države zbog sive ekonomije u oblasti alkohola znatno veći nego što bi bila investicija u dodatne službenike u inspekcijama.

Predsednik Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića u PKS Ivan Urošević upozorio je da su podaci alarmantni u poslednjih 10 godina, te da registrovani proizvođači rakije sve manje imaju snage u borbi protiv sive ekonomije.

“Moraju neke stvari da se promene, inače naš nacionalni proizvod je u velikom problemu. Sve je manje proizvođača koji imaju snage da se ozbiljno bave ovom proizvodnjom, a to se automatski odražava i na sam kvalitet proizvoda”, kaže Urošević.

Istakao je da je važno znati šta se nalazi u prometu i šta kroz ugostiteljske objekte i kroz nelegalnu prodaju završava na našim trpezama, s obzirom da je piće takođe prehrambeni proizvod i da je u njegovom slučaju Zakon o bezbednosti hrane jedan od krovnih propisa. Broj registrovanih proizvođača rakije se, navodi, stalno menja i po poslednjoj evidenciji ima ih oko 500.

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović naglašava da PKS u poslednje dve godine aktivno radi na borbi protiv sive ekonomije, jer je za privredu to jedan od prioriteta. Za rešavanje tog problema, navodi Malinović, potreban je zajednički radi, ali i ukazivanje na konkretne probleme koji se dešavaju u praksi i na one koji nepošteno obavljaju svoju delatnost.

Kako je rekao, sami privrednici na terenu najbolje znaju ko su njihovi konkurenti koji se bave nelegalnom trgovinom, a hodogram je najbolji odgovor, jer daje jasne naznake kada, u kom periodu godine i koji inspekcijski organ treba da se angažuje kako bi se rešavao uzrok problema, a ne da se samo bavimo posledicama.

Sekretar Udruženja za prehrambenu indrustriju, Dimitrije Ivanović, izjavio je da se preko 90 odsto kontrola izvrše u registrovanim maloprodajnim i ugostiteljskim objektima, a cilj je da se kontrolom obuhvate oni koji nisu registrovani. “Da bismo u tome bili uspešni nužna je saradnja privrede i inspekcija” istakao je Ivanović.

Kao primer takve dobre saradnje Sara Srdić, pomoćnik direktora Sektora za tarifne poslove pri Upravi carine navela je edukacije carinskih inspektora da lakše uočavaju i bolje prepoznaju falsifikovanu robu, te je dogovoreno da će takve aktivnosti biti organizovane i u cilju sprečavanja paralelnog uvoza.

 Poljoprivredna inspekcija je za 11 meseci ove godine sprovela 370 kontrola na pijacama i 1500 kontrola u ugostiteljskim objektima, ali nam je najveći problem to što imamo samo 15 inspektora - konstatovao je Milomir Obradović, Načelnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije za vino, rakiju, alkoholna i bezalkoholna pića u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zaključci okruglog stola “Zajedno protiv sive ekonomije” biće predočeni Radnoj grupi za borbu protiv sive ekonomije kako bi hodogram aktivnosti u oblasti jakih alkoholnih pića ušao u Nacionalnu strategiju za borbu protiv sive ekonomije.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 18.12.2018.
Naslov: Redakcija