Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Ministarstvo rada još uvek nije iznelo primedbe na Nacrt zakona


Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti nije pisan da bi neko dobio tapšanje po ramenu od ambasadora OEBS-a, već da bi žene, kao slabiji pol u Srbiji, imale veća prava, izjavila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Mihajlović je istakla da su žene u Srbiji zaslužile novi, evropski, zakon o rodnoj ravnopravnosti, i dodala da su one odavno zaslužile da budu plaćene isto kao muškarci, kao i da, zahvaljujući znanju i obrazovanju, ravnopravno budu uključene u donošenje ključnih uloga.

Sve to i mnogo više donosi novi zakon o rodnoj ravnopravnosti na kojem se radilo gotovo tri godine, a čije usvajanje očekujem brzo, poručila je ona i podsetila na to da je Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti imao podršku svih ministarstava, osim Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i podršku 100 institucija, sindikata i udruženja građana i nevladinog sektora.

Mihajlović je naglasila da je taj Nacrt povučen iz procedure kako bi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je iznelo određene zamerke, dalo predloge kako da se tekst poboljša.

Nažalost, ni nakon više od tri meseca nisam dobila nijedan konkretan predlog o tome kako poboljšati tekst Nacrta zakona, već samo najave da ćemo uskoro dobili novi zakon, istakla je ona.

Izvor: Vebsajt Vlade, 15.12.2017.
Naslov: Redakcija