Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ETIČKOG KODEKSA PONAŠANJA LOKALNIH FUNKCIONERA


Buduće novine Etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera treba da doprinesu kreiranju efikasnijeg rada lokalne samouprave i stvaranju servisa za građana i privredu, rekao je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević.

Prema njegovim rečima, pre 13 godina usvojen je prvi Kodeks ponašanja lokalnih funkcionera, od kada se dosta toga promenilo i u skladu sa tim treba da se izvrši izmena etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera.

"Upravo ovakvi dokumenti omogućavaju rast poverenja građana u institucije. Ukoliko imamo to poverenje onda imamo i ostvaren uslov za uspešno obavljanje naših dužnosti", rekao je Stević nakon okruglog stola na kome se raspravljalo o izmenama i dopunama pomenutog Kodeksa.

Stević je ukazao da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i celokupna Vlada Republike Srbije nastoji da izmeni regulativu kroz brojne izmene Nacrta zakona koji se tiču lokala i drugih resornih ministarstava, kao i da podrže sve druge moguće mehanizme koji pomažu profesionalniji i transparentniji rad lokalnih vlasti.

On je istakao da je reforma javne uprave jedan od tri najvažnija kriterijuma po kojima Evropska unija procenjuje da li smo spremni za članstvo ili ne.

"Iako je punopravno članstvo u EU je naš strateški i spoljno politički cilj, svaki potez koji uradimo u okviru reforme radimo zbog naših građana i građanki", naglasio je Stević.

On je dodao da pored boljeg odnosa sa građanima, dokumenti koji budu izmenjeni i bolje prilagođeni situaciji, kao što je Kodeks ponašanja lokalnih funkcionera, utiču i na smanjenje korupcije na lokalnom nivou, kao i na povećanje transparentnosti rada javne uprave.

"Funkcioner mora da postupa u javnom interesu, a ne ličnom, privatnom ili stranačkom i svaki segment svoga rada mora da bude upravo takav - profesionalan, bez politizacije", zaključio je državni sekretar.

Izvor: Vebsajt Novosti, 15.12.2017.
Naslov: Redakcija