Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INICIJATIVA ZA USVAJANJE ZAKONA "RODITELJ - NEGOVATELJ", KOJI BI IZJEDNAČIO STATUS RODITELJA DECE SA INVALIDITETOM SA STATUSOM NEGOVATELJA - HRANITELJA


Već četiri godine roditelji dece sa smetnjama u razvoju vode bitku za donošenje Zakona naslovljen "Roditelj - negovatelj", u kojem bi se po svom statusu i pravima izjednačili sa hraniteljima.

Ovaj predlog zakona je 2013. godine potpisima podržalo više od 60.000 građana, ali on i dalje nije usvojen. Glavni, i tako očiti razlog za donošenje zakona jeste taj da je deci sa smetnjama u razvoju potrebna 24-časovna nega, zbog čega su roditelji sprečeni da rade, što povlači da nemaju dovoljne prihode i utiče na kvalitet života deteta i porodice. Zato je veoma bitna finansijska pomoć države, kako bi deca odrastala u prirodnom okruženju, sa biološkim roditeljima, smatraju stručnjaci koji se bave socijalnim radom.

Inicijativu su pokrenuli i roditelji dece sa retkim bolestima koji se svakodnevno suočavaju s izborom: da li da napuštaju posao kako bi se potpuno posvetili brizi i kompleksnim potrebama deteta ili da dete prepuste institucijama i hraniteljskim porodicama. Tako se roditelj, čije je dete teško bolesno ili nepokretno, suočava sa nemogućim izborima.

Rešenje bi moglo biti u tome da se jednom roditelju priznat status koji se priznaje hraniteljima. To bi bilo izuzetno važno za teško bolesnu ili decu sa invaliditetom. I jedan od zahteva Evropske unije jeste da se deca uzimaju iz institucija i odrastaju u prirodnom okruženju. Međutim, problem nastaje kada biološki roditelji više ne mogu da izdržavaju decu i primorani su da ih daju trećem licu na staranje.

Inače, kada se dete nalazi u hraniteljskim porodicama plaćaju se uvećana naknada hranitelju za njegov rad kao i porezi i doprinosi, uvećana mesečna naknada za izdržavanje deteta sa posebno teškim i višestrukim razvojnim problemima, i to do 50 odsto dodatna davanja za dete sa invaliditetom. Imajući to u vidu, pojedine zemlje u tranziciji koje se suočavaju sa sličnim problemom i nedovoljnim državnim sredstvima, kao i naša zemlja, uvele su institut "roditelj negovatelj". Sve, osim Srbije.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da će podržati i inicijative za pojednostavljenje procedure za dobijanje odsustva sa rada radi posebne nege deteta, kao i da će razmotriti mogućnosti da se produži pravo na odsustvo radi posebne nege deteta i posle navršene pete godine života.

Podsećamo, Zakon "Roditelj - negovatelj" ponovo je aktuelizovan u martu 2015. godine, kada se grupa roditelja, okupljena oko udruženja građana "Sreća" iz Novog Sada angažovala i svojim delovanjem ovaj problem dovela u žižu interesovanja javnosti. Uvođenjem novog instituta u Zakon o socijalnoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 24/2011), kojim bi se roditeljima dece obolelim od teških bolesti i sa nekim oblikom invaliditeta dao status "roditelj negovatelj" – bilo bi sprečeno da ova deca nužno budu izmeštena iz svojih primarnih porodica, stav je ovog udruženja.

Da li inicijativa za uvođenje u zakonske okvire statusa "Roditelj - negovatelj" imati rezultata, sledeće, kada ove godine nije, ostaje da se vidi. Na to obavezuje više od 60.000 potpisa građana Srbije koji inicijativu podržavaju.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, V. Crnjanski, 17.12.2016.
Naslov: Redakcija