Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UVEDENI NOVI PROTOKOLI ZA RADIOLOŠKU DIJAGNOSTIKU U DRŽAVNIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA: Preglede magnetnom rezonancom i skenerom pacijenti ubuduće mogu uraditi tek po obavljanju svih jednostavnijih pregleda, koji po protokolima prethode najsloženijoj dijagnostici. Određeno je i vreme za koje, u zavisnosti od zdravstvenog problema najduže može da se čeka na pregled MR-om i CT-om: tri, šest ili 12 meseci


Za preglede magnetnom rezonancom (MR) i skenerom (CT) Ministarstvo zdravlja uvelo je nova pravila. Na ovu vrstu dijagnostike pacijenti sada mogu tek kada urade sve jednostavnije preglede, koji po protokolima prethode najsloženijoj dijagnostici. Određeno je i vreme za koje, u zavisnosti od zdravstvenog problema najduže može da se čeka na pregled magnetom i skenerom: tri, šest ili 12 meseci.

Tako je određeno da se na pregled na MR, kako na onaj prvi radi postavljanja dijagnoze kod pacijenata sa upornim glavoboljama, tako i na kontrolni kod operisanih pacijenata, čeka maksimalno tri meseca. Zbog praćenja malignih tumora posle terapije, MR se zakazuje na maksimalno šest meseci, a zbog urođenih anomalija ili, recimo, priprema za operaciju sinusa, 12 meseci.

Da bi uopšte dobio uput za magnetnu rezonancu, pacijent mora da ima nalaz iz kojeg se jasno vidi da postoji potreba za MR. To podrazumeva i sve nalaze od laboratorijskih do neurofizioloških, kao i prethodna ispitivanja na rendgenu, ultrazvuku... Pravila su takva da bi prvo trebalo da se radi CT, pa ako još ima nedoumica, i MR.

Ministar zdravlja kaže da su liste čekanja za preglede i intervencije sve kraće:

- Da bi se efikasno radilo i taj problem konačno rešio do 2020. godine, neophodno je da postoji centralna lista čekanja, da se prekomponuju resursi i obezbedi dovoljno materijala. To podrazumeva i primenu protokola koje smo napravili sa preciznim spiskom šta je neophodno uraditi pre odlaska, recimo, na magnetnu rezonancu - kaže ministar.

Državno zdravstvo na brojnom stanju trenutno ima 30 magnetnih rezonanci i 70 skenera. U Ministarstvu zdravlja potvrđuju da su u planu nabavke još devet skenera i četiri magnetne rezonance, a ovih dana je već potpisan ugovor za nabavku jednog CT aparata za Opštu bolnicu u Valjevu.

Prvi i poslednji put su, po nalogu ministra, liste čekanja prebrojane sredinom 2014. godine, i tad je u redovima za CT i MR bilo 17.197 ljudi. Od tada većina centara ne ažurira liste čekanja, a samo u KCS, gde je priliv pacijenata i najveći na MR čeka više od 4.900 ljudi, a u KC Vojvodine njih više od 1.400.

- Upravo smo se bolje organizovali: napravili smo kadrovske izmene, na dva magneta uveli smo i drugu smenu, pojačali smo rad vikendom, pa sad radimo tri vikenda u mesecu, a od januara ćemo raditi i sva četiri - kaže dr Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije. - Tako smo, zasad, uspeli da skratimo vreme čekanja na pregled magnetnom rezonancom za dva meseca.

Dr Ašanin kaže da su KCS, kad je reč o MR i CT, najpotrebniji kadrovi.

- Objavili smo prijem šest viših radioloških tehničara, a uskoro ćemo i konkurs za prijem tri radiologa - kaže dr Ašanin. - Na četiri magnetne rezonance mesečno uradimo 1.800 pregleda, a od 1. januara do sada smo uradili ukupno 19.446 pregleda. To je zaista ogroman broj, a 62,8 odsto pregledanih su bili ambulantni pacijenti, što dokazuje da je pritisak na KCS gotovo neizdrživ.

U svim centrima u Srbiji za godinu se uradi oko 70.000 pregleda na magnetnoj rezonanci, ali učinak je prilično neujednačen: u nekim ustanovama aparati rade dok ne "pregore", u drugima se posle prve smene gase, i po podne stoje neiskorišćeni, pa za godinu dana ne ispune ni predviđeni normativ od 4.600 pregleda.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Radivojević, 15.12.2016.
Naslov: Redakcija