Zastava Bosne i Hercegovine

U JANUARU 2017. GODINE ZAKLJUČENJE SPORAZUMA IZMEĐU SR NEMAČKE I REPUBLIKE SRBIJE O MEĐUSOBNOM PRIZNAVANJU VOZAČKIH DOZVOLA: Sporazumom je predviđeno da vlasnici važećih srpskih vozačkih dozvola koji u Nemačkoj imaju prebivalište duže od šest meseci neće morati ponovo da polažu vozački ispit u toj zemlji, što je do sada bio slučaj. Biće priznate dozvole svih kategorija, osim za traktore i poljoprivredne mašine


Više od 250.000 srpskih državljana koji zvanično žive u Nemačkoj dobiće lep novogodišnji poklon od te zemlje u vidu 1.000 evra.

Reč je o novcu koji će uštedeti jer neće morati da polažu vozački ispit u toj zemlji, pošto će Nemačka u januaru priznati srpske dozvole svih kategorija, osim za traktore i poljoprivredne mašine. Besplatnom zamenom srpskih vozačkih dozvola za nemačke, samo na vozačkim B kategorije, srpski gastarbajteri u Nemačkoj uštedeće četvrt miliona evra.

- Obavešteni smo da je sa nemačke strane u toku završna procedura za zaključenje sporazuma između SR Nemačke i Republike Srbije o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, kao i da se njegovo potpisivanje očekuje početkom 2017. godine - rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

Sporazumom je, kako dodaju, predviđeno da vlasnici važećih srpskih vozačkih dozvola koji u Nemačkoj imaju prebivalište duže od šest meseci neće morati ponovo da polažu vozački ispit u toj zemlji, što je do sada bio slučaj.

- Oni u svakom trenutku po dolasku u Nemačku mogu zameniti svoju vozačku dozvolu za nemačku iste kategorije, bez obaveze polaganja teorijskog i praktičnog vozačkog ispita i bez provere vida, pod uslovom da već imaju ili će imati uobičajeno prebivalište u toj zemlji od najmanje 185 dana - ističu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 15.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija