Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKA RS: Međunarodni monetarni fond doneo odluku o uspešnom završetku šeste revizije aranžmana sa Srbijom


Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je 16. decembra 2016. odluku o uspešnom završetku šeste revizije aktuelnog stendbaj aranžmana Republike Srbije. Ovaj aranžman i dalje se tretira kao aranžman iz predostrožnosti, odnosno bez namere Republike Srbije da se odobrena sredstva koriste.

Prema oceni MMF-a, Srbija nastavlja da ostvaruje dobre rezultate u sprovođenju dogovorenog ekonomskog programa. Nastavlja se jačanje ekonomije, uz unapređenje javnih finansija i smanjenje strukturnih slabosti. MMF ističe da je u Srbiji prisutan rast zaposlenosti, da je inflacija pod kontrolom, a da je javni dug počeo da se smanjuje. Za dalje uspešno sprovođenje programa potrebno je nastaviti reformski proces koji će dovesti do daljeg unapređenja poslovne klime i privrednog rasta na srednji rok.

Pozdravljeni su rezultati fiskalne konsolidacije zasnovani na snažnim poreskim prihodima i kontinuiranoj kontroli rashoda. U domenu fiskalne politike prioriteti su eliminisanje docnji, reforma administracije i kontrola zarada u javnom sektoru, uz jačanje upravljanja javnim investicijama. MMF ukazuje da je potrebno restrukturiranje preostalih preduzeća u državnom vlasništvu.

Snižavanje ciljane stope inflacije usledilo je kao rezultat unapređenih makroekonomskih kretanja i poverenja tržišta, čime će se uticati na dalju dinarizaciju ekonomije i smanjenje dugoročnih kamatnih stopa. MMF smatra da je aktuelna oprezna i prilagodljiva monetarna politika u skladu sa novim inflacionim ciljem.

MMF je istakao da sprovođenje reformi u finansijskom sektoru stvara uslove za unapređenje njegove otpornosti dok sprovođenje Strategije za rešavanje problematičnih kredita daje rezultate u smanjenju udela problematičnih kredita.

Srbija je uradila mnogo na polju unapređenja poslovnog ambijenta, ali i dalje treba raditi na podizanju poverenja investitora, kako bi se ostvario potencijal srednjoročnog rasta.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 16.12.2016.