Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENIK: POTREBNO IZMENITI ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI


Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da je incident sa objavljivanjem podataka o građanima na sajtu Agencije za privatizaciju bezbednosni problem i presedan kad je reč o provalama u baze podataka, jer je "kompromitovana celokupna baza o podacima građana".

"Desilo se da je na sajtu Agencije postojao link koji vodi bazi podataka o građanima, koja je inače dostupna samo ograničenom broju lica. Ali, to je ipak zaustavljeno, postupak je u toku, izvršen je nadzor. Međutim, taj skandal je zapravo simptom odnosa države prema zaštiti podataka o ličnosti koji je zastrašujuće neodgovoran", istakao je Šabić u emisiji "Jedan na jedan" RTV-a.

On je upozorio da se takvi problemi ne mogu rešiti medijskim izveštajima, pa niti nadzorom Poverenika, već angažmanom države koji podrazumeva utvrđivanje posebnih mera.

Ukazujući na opasnosti od zloupotreba ličnih podataka građana, Šabić je naveo da su moguće krađe indentiteta, zloupotrebe u izbornim procesima, ali i mnoge druge opasnosti.

"Fascinantno je kako se na upozorenja Poverenika reaguje promptno, ali to je samo gašenje požara čašom vode. Mi moramo da napravimo sistem kakav imaju uređene zemlje", ukazao je Šabić.

Jasno je da treba menjati zakon o zaštiti podataka o ličnosti, što je bilo i u akcionom planu i za 2013. i za 2014. godinu, pa je odluka prolongirana za 2015. Godinu.

Komentarišući izostanak zvaničnih informacija o hapšenju 11 stranih aktivista uoči beogradskog Samita Kine i zemlja centralne i istočne Evrope, Šabić je naveo da bi takvi podaci morali da budu objavljeni, te da veruje da će to biti i učinjeno narednih dana.

"To je informacija od javnog značaj, i građani imaju pravo da znaju šta se dogodilo i zašto", kazao je on, dodajući da bezbednosne mere ne smeju da prekorače granicu zagarantovanih ljudskih prava.

On je naveo i da je do sada bilo više slučajeva da nadležni organi tvrde da nemaju određeni dokument, ali da u takvim situacijama Poverenik može samo da skrene pažnju nadležnom organu da još jednom provere postoji li takav dokumenti, na čemu se i završava njegova nadležnost. Međutim, kako je dodao, Ministarstvo za državnu upravu ima ingerenciju da proveri takve činjenice.

Izvor: