Zastava Bosne i Hercegovine

NAREDBA O MERAMA ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE ZARAZNE BOLESTI COVID-19: Ugostiteljski objekti koji poslužuju hranu i piće u zatvorenom mogu da rade bez ograničenja radnog vremena


Ugostiteljski objekti koji se bave prodajom i posluživanjem hrane i pića mogu da uslužuju goste i u zatvorenom i u otvorenom prostoru bez ograničenja radnog vremena, piše u izmeni naredbe ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Izmenom naredbe izbrisano je prethodno ograničenje prema kome su ugostiteljski lokali u zatvorenom delu smeli da budu otvoreni od 6 ujutru do 1 sat iza ponoći.

Na snazi ostaju mere koje podrazumevaju da svi gosti nakon 20 časova moraju da poseduju kovid sertifikat. On podrazumeva da gosti imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, kao i dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine od koje nije prošlo više od 210 dana.

Kovid sertifikat je moguće dobiti i uz pozitivan serološki test ne stariji od 90 dana ili dokaz o preležanoj bolesti kovid-19 ne mlađi od 14 i ne stariji od 210 dana od dana uzorkovanja.

Zbog ove mere, mnogi ugostitelji su rešili da radno vreme svojih lokala skrate do 20 časova.

U zatvorenom delu lokala i dalje je neophodno sve vreme nositi maske osim prilikom konzumacije pića ili hrane. Ugostitelji su dužni da obezbede propisano međusobno rastojanje između gostiju, a lokali smeju biti do pola puni.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Baletić, 16.11.2021.
Naslov: Redakcija