Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Roditeljska udruženja traže izmene Zakona


Nijedna porodilja u Srbiji ne sme da dobije platu ispod minimalne zagarantovane zarade, a period obračuna na porodiljskom mora se vratiti na nekadašnjih 12 umesto sadašnjih 18 meseci pre otvaranja bolovanja. Takođe, nijedan mesec u kojem žena nije dobila ni dinara ne sme se obračunavati sa nulom, već kao u slučaju obračuna trudničkog odsustva, treba da se koristi minimalna zarada.

Ovo su najvažnije promene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018 - dalje: Zakon) koje su predložila udruženja "Centar za mame" i "Bebac". Oni ističu da, s obzirom na to da je 2019. godina na izmaku i da će uskoro početi rasprava o budžetu za narednu godinu, donosioci odluka moraju da uključe izmene pomenutog zakona u novi budžet.

S druge strane, u Predlogu zakona o budžetu za 2020. godinu za Ministarstvo rada predviđeno je nešto više od 65 milijardi dinara, što je za oko 2,8 milijardi više nego lane, ali stavka o dodatnim izdvajanjima za ovu oblast ne postoji. Na koji način će, međutim, ovo ministarstvo raspodeliti novac iz državne kase još uvek se ne zna, iako je do Nove godine ostalo još svega mesec i po dana.

- Apelujemo na to da se izmene ključne stavke zakona u skladu sa preporukama radne grupe koje je Tim za socijalno uključivanje i suzbijanje siromaštva, kabineta premijerke Ane Brnabić, naručio još u septembru 2018. godine - ističe Jasmina Mihnjak iz udruženja "Bebac".

Ona naglašava da je posle dva sastanka nevladinih organizacija sa premijerkom i ministrima Slavicom Đukić Dejanović i Zoranom Đorđevićem, obećano da će udruženja mama biti obaveštena o planiranim izmenama zakona, međutim, to se nije dogodilo. Oni tvrde, da osim uopštenih obećanja, konkretnih koraka i dalje nema.

- Zakon je u primeni od 1. jula 2018. godine, iako ima pozitivnih strana, posebno je oštetio nekoliko kategorija žena - kaže Jovana Ružičić iz "Centra za mame". - Nedopustivo je da ne postoji garantovani minimum porodiljske nadoknade za mame koje su radile manje od 18 meseci u kontinuitetu, te se zbog toga dešava da neke od njih primaju po nekoliko stotina dinara.

Ona objašnjava da su posebno oštećene porodilje koje imaju veća primanja od tri prosečne republičke plate. Za njih je država procenila da su im dovoljna tri proseka, iako su one i njihovi poslodavci plaćali poreze i doprinose na pet proseka. Ovih žena je u Srbiji oko 400 i svaka on njih je mesečno uskraćena za više od 90.000 dinara novca koji su zaradile.

- Smatramo da je rešenje ovog problema vraćanje na stari Zakon, gde su one primale do pet prosečnih plata, za koliko su i plaćale poreze i doprinose - kaže ona. - Preduzetnice su oštećene i zato što nemaju pravo na dve godine porodiljskog odsustva za treće i svako naredno dete.

Roditeljima dece sa invaliditetom oduzeto je pravo na naknadu za odsustvo s posla, odnosno prisiljeni su da biraju u slučaju između toga i naknade za tuđu negu i pomoć. To su dva odvojena prava i ne mogu se međusobno poništavati. "Centar za mame" smatra da i ova odredba treba da bude obrisana iz Zakona.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 14.11.2019.
Naslov: Redakcija