Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O STRANCIMA I O ZAPOŠLJAVANJU STRANACA: Od 2020. godine uvodi se "e-stranac" – elektronsko apliciranje u nacionalnim službama, kako bi i pre dolaska radnika u Srbiju dozvola za rad bila odobrena


Lakša trgovina, prolaz robe bez carina i čekanja, putovanja bez pasoša, lakše zapošljavanje u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji za građane tih država – to je cilj dogovora čelnika ove tri zemlje. Kako će se zakoni i praksa tome prilagoditi?

Od 1. januara se u Srbiji uvodi "e-stranac" – elektronsko apliciranje u nacionalnim službama, kako bi i pre dolaska radnika u Srbiju dozvola za rad bila odobrena, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević.

Svaki građanin Srbije, Severne Makedonije i Albanije moći će da pređe granicu uz ličnu kartu ili pasoš. Ukoliko pronađe posao, moći će da elektronski aplicira za produženje boravišnog roka od 90 dana i biće prijavljen u Centralni registar.

Za stranog državljanina tada će važiti ista pravila i procedure kao i za domaće radnike.

Na redu je usaglašavanje propisa sa resornim ministrima Severne Makedonije i Albanije. Ministar Đorđević kaže da očekuje da će to vrlo brzo ući u zvaničnu proceduru.

"Želimo da budemo atraktivni, da nemamo neki limit kada je u pitanju radna snaga", istakao je Đorđević.

Naveo je da prvenstvo prilikom zapošljavanja u Srbiji imaju naši građani.

Trenutno je u Srbiji, prema Đorđevićevim rečima, manje od 10 odsto nezaposlenih, ali se čeka kraj trećeg kvartala, jer su tada bolji rezultati.

"Nama nije cilj da procenat bude nula, to je već problem za državu. Najzdravije je da bude negde oko dva-tri odsto nezaposlenih. Mi ćemo gledati da u narednim godinama to spustimo", istakao je ministar.

Izvor: Vebsajt RTS, 16.11.2019.
Naslov: Redakcija