Zastava Bosne i Hercegovine

USVOJEN PREDLOG ZAKONA O FONDU ZA NAUKU: Osnovna uloga fonda biće finansiranje naučno-istraživačkih projekata


Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Predlog zakona o fondu za nauku Republike Srbije, kojim će se unaprediti oblast naučno-istraživačke delatnosti i obezbediti njen kontinuiran razvoj ka društvu zasnovanom na znanju.

Osnovna uloga fonda biće finansiranje naučno-istraživačkih projekata, u okviru programa koji će podrazumevati veću konkurentnost i kvalitet rezultata, efikasniju primenu istraživanja, otvorenost i dostupnost svih programa i projekata, kao i razvoj naučnih kadrova.

Putem fonda, naučnicima će biti dostupni međunarodni projekti, omogućena saradnja sa naučnom dijasporom i privrednim sektorom i garantovana zaštita intelektualne svojine i autorskih prava.

Institucionalnim finansiranjem biće obezbeđena stabilnost rada naučnih ustanova i samih istraživača. Za 2019. godinu, iz budžeta Republike Srbije biće obezbeđeno 500 miliona dinara za osnivanje i rad fonda, uspostavljanje informacionog sistema i finansiranje projekata.

Jovani Preković i njenom treneru Roksandi Atanasov, Vlada je dodelila novčanu nagradu od po 30.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za osvojenu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u karateu, održanom početkom novembra ove godine u Madridu.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 17.11.2018.
Naslov: Redakcija