Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNI POZIV ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA U OKVIRU PROGRAMA PODRŠKE MALIM PREDUZEĆIMA ZA NABAVKU OPREME: PRIVREDNI SUBJEKTI KOJI ZADOVOLJE USLOVE PROGRAMA I KOJIMA BANKE USLOVNO ODOBRE KREDIT MOGU OSTVARITI PRAVO NA SUFINANSIRANJE DO 25% TROšKOVA NABAVKE OPREME. PRIVREDNI SUBJEKAT JE U OBAVEZI DA OBEZBEDI 5% UčEšćA, DOK ćE SE PREOSTALIH 70% VREDNOSTI INVESTICIJE OBEZBEDITI IZ KREDITA POSLOVNIH BANAKA. IZNOS ODOBRENE BESPOVRATNE POMOćI U VISINI DO 25% OD VREDNOSTI OPREME NE MOżE BITI MANJI OD 250.000 DINARA, NITI VEćI OD 2.500.000 DINARA


Pomoćnica ministra privrede za mala i srednja preduzeća, Katarina Obradović Jovanović, pozvala je zainteresovane da što pre konkurišu za dodelu bespovratne pomoći kroz Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme.

Za taj program opredeljeno je 200 miliona dinira, a javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše.

Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv malim i mikro preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, za dodelu bespovratne pomoći kroz Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme.

"Program je namenjen za one najmanje, za one koji su proizvodno orijentisani i koji hoće da investiraju u proširenje svojih kapaciteta", objasnila je Obradović Jovanović.

Govoreći o podacima za 2014. godinu, gde se preduzeća razvrstavaju na mala, mikro i srednja, Obradović Jovanović je precizirala da ukupno postoji 324.766 preduzeća.

Obradović Jovanović je dodala da su pri tom 99 odsto mala i srednja preduzeća i da je to u svim državama, pa i u Srbiji, sektor koji čini najveći deo domaće privrede, jer u njemu radi skoro dve trećine zaposlenih, zbog čega je važno mu se obezbedi podrška.

Vlada Republike Srbije je u martu 2015. godine usvojila Strategiju za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period od 2015. do 2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 35/2015) sa Akcionim planom, podsetila je Obradović Jovanović.

Kroz Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme, koji predstavlja kombinaciju povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstava države, Ministarstvo privrede sufinansira nabavku proizvodne opreme u iznosu od 25 odsto vrednosti opreme.

70 odsto troškova nabavke finansira se iz kredita banaka partnera, a pet odsto je učešće samog preduzetnika.

Sredstva se mogu koristiti za nabavku novih ili polovnih proizvodnih mašina i opreme, kao i novih delova, specijalizovanih alata za mašine i opremu.

Iznos odobrene bespovratne pomoći do 25 procenata od vrednosti opreme ne može biti veći od 2.500.000 dinara.

Privredni subjekti koji su zainteresovani za učešće u programu, zahtev za bespovratnu pomoć podnose zajedno sa kreditnim zahtevima u jednoj od banaka koja je partner na programu. Banke partneri Ministarstva u realizaciji tog plana su Erste banka, Intesa, Sosijete ženeral, Unikredit i Prokredit banka.

Banke su ponudile posebne, povoljnije uslove kredita, koji ne moraju biti obezbeđeni hipotekom na nekretninama, već pre svega zalogom na opremu koja se nabavlja.

Ministarstvo privrede realizuje program u cilju povećanja konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenja njihovog poslovanja, kao i kreiranja novih radnih mesta.

Izvor: Vebsajt Novosti, 17.11.2015.
Naslov: Redakcija