Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI SA NARODNOM REPUBLIKOM KINOM


U Pekingu je 17. oktobra 2023. godine potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine(the Free Trade Agreement between the Government of the Republic of Serbia and the Government of the People’s Republic of China). Sporazum su potpisali ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović i ministar trgovine u Vladi NR Kine Vang Ventao, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika NR Kine Si Đinpinga.

Formalni pregovori započeli su u aprilu 2023. godine i odvijali su se kroz dve zvanične runde u junu i septembru 2023. godine, kao i brojne i intenzivne online runde za svaku pojedinu oblast obuhvaćenu sporazumom (opšte odredbe, trgovina robom, pravila o poreklu, carinske procedure i olakšanje trgovine, zaštita intelektualne svojine, ulaganje i usluge, institucionalne odredbe, konkurenciju, rešavanje sporova i završne odredbe).

U delu koji se odnosi na trgovinu robom, sporazumom je predviđeno da će strane uspostaviti zonu slobodne trgovine, u cilju podsticanja prosperiteta i održivog razvoja. Svaka strana će smanjiti ili ukinuti svoje carinske dažbine na robu sa poreklom iz druge strane u skladu sa Listama carinskih koncesija (Tabele u Aneksu 1 Sporazuma). Trgovina robom odnosi se na sve robe obuhvaćene nacionalnim Carinskim tarifama (propisane sa 10412 tarifnih oznaka u RS, odnosno sa 8930 tarifnih oznaka u NR Kini. Nacionalne Carinske tarife RS i NR Kine su usklađene na nivou šest cifara (HS2022), sa daljim podelama do nivoa od deset cifara u RS, odnosno do nivoa od osam cifara u NR Kini.

Na osnovu dokumenta “Modalitet i procedure za carinske koncesije u pregovorima o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Narodne Republike Kine”, na obe strane su predviđene sledeće kategorije za liberalizaciju roba:

A0 – ukidanje carine i drugih dažbina (posebne dažbine i sezonske carinske stope) od dana stupanja na snagu sporazuma;

A5 - ukidanje carine i drugih dažbina u pet jednakih jednogodišnjih faza od dana stupanja na snagu sporazuma, pri čemu će carine i druge dažbine za robu ove kategorije biti ukinute 1. januara pete godine;

A10 - ukidanje carine i drugih dažbina u deset jednakih jednogodišnjih faza od dana stupanja na snagu ovog sporazuma, pri čemu će carine i druge dažbine za robu ove kategorije biti ukinute 1. januara desete godine;

A15 - ukidanje carine i drugih dažbina u petnaest jednakih jednogodišnjih faza od dana stupanja na snagu ovog sporazuma, pri čemu će carine i druge dažbine za robu ove kategorije biti ukinute 1. januara petnaeste godine;

E - carine i druge dažbina nastavljaju da se primenjuju i po stupanju na snagu ovog sporazuma (zadržana carinska zaštita)

Kao krajnji rezultat pregovora imamo sledeće učešće po kategorijama:

Kategorija

Uvoz u RS

Uvoz u NR Kinu

A0

6272

60.24%

5376

60.20%

A5

1709

16.41%

1475

16.52%

A10

1025

9.84%

882

9.88%

A15

402

3.86%

355

3.98%

E

1004

9.64%

842

9.43%

ukupno

10412

100%

8930

100%

Sporazum stupa na snagu prvog dana trećeg meseca nakon meseca prijema obaveštenja kojim Strane obaveštavaju jedna drugu, diplomatskim putem, da su ispunjene njihove unutrašnje zakonske procedure neophodne za stupanje na snagu ovog Sporazuma.

Napred navedeno uslovljava donošenje Uredbe o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2024. godinu, tokom 2024. godine, koja će transparentno prikazati preferencijalne stope carine za uvoz robe poreklom iz NR kine.


Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 18.10.2023.